Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Žena preobrazila 110-godišnje mrtvo stablo u besplatnu malu knjižnicu za susjedstvo

21. 02. 2019 - 13:22
|
|
by udrimuski.ba / atma.hr
|
foto: ilustracija

Iako živimo u povezanom svijetu, te imamo pristup tolikom znanju samo pomoću klika na gumb, još uvijek postoji nešto čarobno i bitno u knjigama.

Sposobnost da se uroni u književnu fikciju i čita polako i duboko, za razliku od iskušenja da samo ovlaš pregledavamo, obiluje nagradama i pomaže u poticanju značajnih vještina poput kritičkog mišljenja i empatije, dvije stvari koje očito nedostaju u našem društvu.

kniznicatekst

Neprofitna organizacija Little Free Library pomaže osigurati da naša urođena ljubav prema knjigama ostane živa. Te male knjižnice pojavljuju se posvuda, a do sada je u 88 zemalja osigurano više od 75.000 knjižnica, piše The open mind.

Najzanimljiviju, koju smo do sada vidjeli, napravila je obitelj u Coeur d’Alene u  Idahu. Sharalee Armitage Howard, knjižničarka, umjetnica i nekadašnja knjigovežnica, odlučila je da će veliko deblo 110-godišnjeg stabla, umjesto da bude iskopano i uništeno, biti savršeno mjesto za Malu besplatnu knjižnicu (“Little Free Library”).

1

Panj je isklesan iznutra, natkriven krovom, a  instalirana je ugodna unutarnja i vanjska rasvjeta koja daje bajkoviti izgled – i to je jedna od najljepših knjižnica koje smo ikada vidjeli! Pogledajte ispod kako kako to izgleda!

2

3

4

5

6

7

8

9

ATMA – Pripremila: Suzana DulčićZadnje dodane

Milovan Đilas o Savi Kovačeviću

Na mom putu za Gornje Polje, na kamenom planinskom prevoju, sučelili smo se sa grupom naoružanih ljudi, koju tek posle tri-četiri sekunde prepoznamo kao partizane. Napred je išao pokrupan brkajlija, s kapom od lisičine, u čizmama artiljerca i isprepasan kaišima. – Je si li ti Đilas? – upitao me, a kad mu potvrdih, on se obradovano nasmeja. – Ja sam Sava Kovačević! – oberučke me zagrli i poljubi u oba obraza – kao i ja njega

Izložba 'Leonardo da Vinči. Čovjek je model svijeta' u Veneciji

Jedan od događaja, kojima se širom Italije obilježava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, jeste i izložba "Leonardo da Vinči. Čovjek je model svijeta" u Galeriji Akademije lijepih umjetnosti u Veneciji, koja čuva njegovo remek djelo "Vetruvijev čovjek"

Preporučujemo