Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sud u Turskoj donio odluku da se Selmir Mašetović može vratiti u BiH

21. 02. 2019 - 12:38
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba
|
foto: agencije

Sud u Turskoj donio odluku da se Selmir Mašetović može vratiti u BiH

Selmir Mašetović, koji je kao student uhapšen u Turskoj u maju prošle godine pod optužbom da je pripadnik pokreta Fethullaha Gullena koji turski vlasti smatraju terorističkom organizacijom, dobio je dozvolu da se može vratiti u BiH iako proces protiv njega još nije završen, saznaje Klix.ba.
Sud u Ušaku danas je donio odluku da se ukida zabrana napuštanja Republike Turske. To znači da će se Mašetović nakon završetka administrativnih formalnosti moći vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

Datum nastavka suđenja nije poznat, ali svakako da ukidanje zabrane napuštanja države u kojoj je uhapšen predstavlja pozitivan signal u nastavku slučaja.

Kako saznajemo, još jedan muškarac koji je uhapšen pod sličnim okolnostima kao Selmir, zbog saradnje s Tužilaštvom je dobio uslovnu kaznu.

Podsjetimo, Mašetović je nakon hapšenja jedno vrijeme bio u pritvoru, a zatim mu je sud u Ušaku naložio da se do kraja suđenja jednom sedmično mora javljati policijskoj stanici uz zabranu napuštanja teritorije Republike Turske.Zadnje dodane

Može li se prisiliti BiH da provede presude Evropskog suda?

Bosna i Hercegovina ne provodi presude Evropskog suda za ljudska prava, iako se na to obavezala članstvom u Savjetu Evrope. Prijemom još 2002. godine, BiH je preuzela obaveze poštivanja i zaštite ljudskih prava u skladu sa Evropskom konvencijom koja štiti osnovna prava i sloboda čovjeka

Preporučujemo