Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Radikalna desnica neće pobijediti, nastavlja se širenje EU

21. 02. 2019 - 12:12
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: Jasenko Selimović

Izgradnja pravnih država, borba protiv korupcije, efikasnija vlast i slobodni mediji su ono na čemu sve te države trebaju raditi kontinuirano, ne samo radi priblizavanja EU, nego i kako bi osigurali građanima bolji zivot - smatra Selimović

Put zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji i ulazak regiona u tu organizaciju nema alternative - zaključak je sastanka u Evropskom parlamentu.

Jasenko Selimović, liberalni poslanik Evropskog parlamenta iz Švedske (ALDE), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojim kolegom iz Hrvatske Jozom Radošem (ALDE), organizirao je tribinu "Narednih 10 godina izazova za zapadni Balkan".

Osim njih dvojice, tribini je prisustvovalo skoro 60 ljudi.

Govorili su i Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u BiH, te Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina.

- Sjeverna Makedonija odličan je primjer kako se dugogodišnja stagnacija može riješiti dogovorom i zajedničkim naporima. Iako dugo godina niko u to nije vjerovao, stvari se sada u Sjevernoj Makedoniji kreću naprijed mnogo, mnogo brže - rekao je Selimović.

Napomenuo je i da je stabilnost Balkana i stabilnost za Evropu i da EU integracije zapadnog Balkana moraju biti prioritet da bi se građanima osigurala bolja i sigurnija budućnost - ekonomska, socijalna, u kojem god dijelu države da žive.

- Izgradnja pravnih država, borba protiv korupcije, efikasnija vlast i slobodni mediji su ono na čemu sve te države trebaju raditi kontinuirano, ne samo radi približavanja EU nego i kako bi osigurali građanima bolji život.

Iako dolaze EU izbori, proširenje EU nije popularna tema jer se kandidati i zemlje plaše rasta radikalne desnice, nakon njih, rad na proširenju će se moći nastaviti. Za to je potrebna i volja političara iz regiona, jer EU je otvorena za saradnju, ali jedino domaći političari mogu provoditi reforme i donositi zakone - izjavio je Selimović.

On je i stava da "radikalna desnica nikada neće imati većinu u Evropskom parlamentu, jer će stranke centra, socijaldemokrati, liberali i zeleni ostati u većini kao i do sada".

U svom obraćanju Incko je upozorio i da je u posljednjih sedam godina oko 500.000 otišlo iz BiH i da i dalje odlaze.

On je istakao i problem glorifikacije ratnih zločinaca te nepoštivanje odluka Suda u Hagu.

Incko se založio i za ubrzanje puta regiona u EU, posebno BiH.
- Lično smatram da bi se trebao dobiti raniji kandidatski status i kasno članstvo, odnosno članstvo kada se ispune uvjeti - rekao je on.Zadnje dodane

Može li se prisiliti BiH da provede presude Evropskog suda?

Bosna i Hercegovina ne provodi presude Evropskog suda za ljudska prava, iako se na to obavezala članstvom u Savjetu Evrope. Prijemom još 2002. godine, BiH je preuzela obaveze poštivanja i zaštite ljudskih prava u skladu sa Evropskom konvencijom koja štiti osnovna prava i sloboda čovjeka

Preporučujemo