Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Radikalna desnica neće pobijediti, nastavlja se širenje EU

21. 02. 2019 - 12:12
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: Jasenko Selimović

Izgradnja pravnih država, borba protiv korupcije, efikasnija vlast i slobodni mediji su ono na čemu sve te države trebaju raditi kontinuirano, ne samo radi priblizavanja EU, nego i kako bi osigurali građanima bolji zivot - smatra Selimović

Put zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji i ulazak regiona u tu organizaciju nema alternative - zaključak je sastanka u Evropskom parlamentu.

Jasenko Selimović, liberalni poslanik Evropskog parlamenta iz Švedske (ALDE), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojim kolegom iz Hrvatske Jozom Radošem (ALDE), organizirao je tribinu "Narednih 10 godina izazova za zapadni Balkan".

Osim njih dvojice, tribini je prisustvovalo skoro 60 ljudi.

Govorili su i Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u BiH, te Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina.

- Sjeverna Makedonija odličan je primjer kako se dugogodišnja stagnacija može riješiti dogovorom i zajedničkim naporima. Iako dugo godina niko u to nije vjerovao, stvari se sada u Sjevernoj Makedoniji kreću naprijed mnogo, mnogo brže - rekao je Selimović.

Napomenuo je i da je stabilnost Balkana i stabilnost za Evropu i da EU integracije zapadnog Balkana moraju biti prioritet da bi se građanima osigurala bolja i sigurnija budućnost - ekonomska, socijalna, u kojem god dijelu države da žive.

- Izgradnja pravnih država, borba protiv korupcije, efikasnija vlast i slobodni mediji su ono na čemu sve te države trebaju raditi kontinuirano, ne samo radi približavanja EU nego i kako bi osigurali građanima bolji život.

Iako dolaze EU izbori, proširenje EU nije popularna tema jer se kandidati i zemlje plaše rasta radikalne desnice, nakon njih, rad na proširenju će se moći nastaviti. Za to je potrebna i volja političara iz regiona, jer EU je otvorena za saradnju, ali jedino domaći političari mogu provoditi reforme i donositi zakone - izjavio je Selimović.

On je i stava da "radikalna desnica nikada neće imati većinu u Evropskom parlamentu, jer će stranke centra, socijaldemokrati, liberali i zeleni ostati u većini kao i do sada".

U svom obraćanju Incko je upozorio i da je u posljednjih sedam godina oko 500.000 otišlo iz BiH i da i dalje odlaze.

On je istakao i problem glorifikacije ratnih zločinaca te nepoštivanje odluka Suda u Hagu.

Incko se založio i za ubrzanje puta regiona u EU, posebno BiH.
- Lično smatram da bi se trebao dobiti raniji kandidatski status i kasno članstvo, odnosno članstvo kada se ispune uvjeti - rekao je on.Zadnje dodane

Enver Suljagić: Prijavite neregularnu naplatu usluga taksija

Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo taksi, pozvao je danas građane Sarajeva da prijave svaki pokušaj neregularne naplate usluga taksi prevoza u glavnom gradu Bosne i Hercegovine uz savjet da u tom slučaju ne napuštaju vozilo već da ispoštuju proceduru

Demokratska fronta ulazi u pregovore oko formiranja vlasti

Demokratska fronta (DF) krenut će u pregovore oko eventualnog formiranja vlasti na državnom nivou zajedno sa SDA, SNSD-om i HDZ BiH, kao i na nivou Federacije BiH, potvrdilo je za novinsku agenciju Patria više sagovornika iz vrha te stranke, koji su govorili pod uslovom anonimnosti

Preporučujemo

23. Festival komedije "SMIJEH JE LIJEK"

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, i ove godine organizovati će Festival komedije “SMIJEH JE LIJEK“. Želja nam je da na ovim 23. susretima okupimo na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona i podarimo našim sugrađanima smijeha koji nam je tako potreban u svakodnevnici.