Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Policija iz Bihaća vraća u Sarajevo 250 problematičnih migranata

21. 02. 2019 - 11:59
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

Briga o migrantima u USK na lokalnim vlastima

 

Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici u Bihaću razmatrat će mogućnosti rješenja migrantske krize na području tog kantona koje uključuju i zatvaranje migrantskih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Vlada će zauzeti stav o ovom pitanju, a nakon što Ministarstvo sigurnosti BiH nije ispoštovalo desetodnevni rok nadležnih iz USK da u tom periodu preuzmu nadležnost nad tim centrima.

Zbog prenatrpanosti centara, nepostojanja adekvatnih uvjeta za sve migrante, kao i činjenice da su u proteklih osam mjeseci Bihać i Velika Kladuša suočeni s migrantskom krizom, ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić potvrdio je da će u Sarajevo biti vraćeno najmanje 250 migranata.

Riječ je prvenstveno o migrantima koji su proteklih mjeseci bili glavni vinovnici fizičkih obračuna te mnogih krivičnih djela na području tog kantona, zbog čega se i među građane uvukao strah.

Vlada USK te migrante namjerava vratiti u Prihvatni centar Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva, a oni bi već do kraja ove sedmice trebali biti transportirani autobusima o trošku Međunarodne organizacije za migrante (IOM).

U prihvatnim centrima na području USK, i to u dva u Bihaću, jednom na području cazinske općine i jednom u Velikoj Kladuši, trenutno je više od 3.000 migranata. No, taj broj stalno varira i čak kada neki od njih i uspiju prijeći granicu s Hrvatskom, stalno pristižu novi, koji se iz pravca Sarajeva konstantno upućuju ka Bihaću.

Iako se skoro godinu govori o tome da će kontrola granica BiH sa Srbijom, odakle pristiže najviše migranata, biti pojačana, od početka ove godine u našu zemlju ušlo je više migranata nego u istom periodu prošle godine.

Gotovo sva briga o migrantima, ukoliko se izuzme humanitarna pomoć u hrani i drugim potrepštinama, prebačena je na lokalne vlasti u USK, iako je pitanje migracija u isključivoj nadležnosti državnih vlasti.

 Zadnje dodane

Enver Suljagić: Prijavite neregularnu naplatu usluga taksija

Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo taksi, pozvao je danas građane Sarajeva da prijave svaki pokušaj neregularne naplate usluga taksi prevoza u glavnom gradu Bosne i Hercegovine uz savjet da u tom slučaju ne napuštaju vozilo već da ispoštuju proceduru

Demokratska fronta ulazi u pregovore oko formiranja vlasti

Demokratska fronta (DF) krenut će u pregovore oko eventualnog formiranja vlasti na državnom nivou zajedno sa SDA, SNSD-om i HDZ BiH, kao i na nivou Federacije BiH, potvrdilo je za novinsku agenciju Patria više sagovornika iz vrha te stranke, koji su govorili pod uslovom anonimnosti

Preporučujemo

23. Festival komedije "SMIJEH JE LIJEK"

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, i ove godine organizovati će Festival komedije “SMIJEH JE LIJEK“. Želja nam je da na ovim 23. susretima okupimo na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona i podarimo našim sugrađanima smijeha koji nam je tako potreban u svakodnevnici.