Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Policija iz Bihaća vraća u Sarajevo 250 problematičnih migranata

21. 02. 2019 - 11:59
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

Briga o migrantima u USK na lokalnim vlastima

 

Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici u Bihaću razmatrat će mogućnosti rješenja migrantske krize na području tog kantona koje uključuju i zatvaranje migrantskih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Vlada će zauzeti stav o ovom pitanju, a nakon što Ministarstvo sigurnosti BiH nije ispoštovalo desetodnevni rok nadležnih iz USK da u tom periodu preuzmu nadležnost nad tim centrima.

Zbog prenatrpanosti centara, nepostojanja adekvatnih uvjeta za sve migrante, kao i činjenice da su u proteklih osam mjeseci Bihać i Velika Kladuša suočeni s migrantskom krizom, ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić potvrdio je da će u Sarajevo biti vraćeno najmanje 250 migranata.

Riječ je prvenstveno o migrantima koji su proteklih mjeseci bili glavni vinovnici fizičkih obračuna te mnogih krivičnih djela na području tog kantona, zbog čega se i među građane uvukao strah.

Vlada USK te migrante namjerava vratiti u Prihvatni centar Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva, a oni bi već do kraja ove sedmice trebali biti transportirani autobusima o trošku Međunarodne organizacije za migrante (IOM).

U prihvatnim centrima na području USK, i to u dva u Bihaću, jednom na području cazinske općine i jednom u Velikoj Kladuši, trenutno je više od 3.000 migranata. No, taj broj stalno varira i čak kada neki od njih i uspiju prijeći granicu s Hrvatskom, stalno pristižu novi, koji se iz pravca Sarajeva konstantno upućuju ka Bihaću.

Iako se skoro godinu govori o tome da će kontrola granica BiH sa Srbijom, odakle pristiže najviše migranata, biti pojačana, od početka ove godine u našu zemlju ušlo je više migranata nego u istom periodu prošle godine.

Gotovo sva briga o migrantima, ukoliko se izuzme humanitarna pomoć u hrani i drugim potrepštinama, prebačena je na lokalne vlasti u USK, iako je pitanje migracija u isključivoj nadležnosti državnih vlasti.

 Zadnje dodane

Može li se prisiliti BiH da provede presude Evropskog suda?

Bosna i Hercegovina ne provodi presude Evropskog suda za ljudska prava, iako se na to obavezala članstvom u Savjetu Evrope. Prijemom još 2002. godine, BiH je preuzela obaveze poštivanja i zaštite ljudskih prava u skladu sa Evropskom konvencijom koja štiti osnovna prava i sloboda čovjeka

Preporučujemo