Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Hiljade Francuza protestirale protiv antisemitizma

20. 02. 2019 - 08:15
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: AFP

Hiljade Francuza okupile su se na protestima protiv ponovnog izbijanja antisemitizma u zemlji na poziv političkih i vjerskih dužnosnika da se trgnu, nakon što je u utorak oskrnavljeno jedno jevrejsko groblje na istoku zemlje. 

- Republika je stijena - rekao je predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji je predvečer položio vijenac bijelih ruža na spomenik žrtvama holokausta Parizu. 

Premijer Eduar Filip (Edouard Philippe) naglasio je da je važno okupiti se i upozoriti da to nije prihvatljivo. 

Brojni politički dužnosnici su s građanima protestirali u desetak gradova, među kojima i u Marseju i Strazburu. 

"Ne banaliziranju mržnje" i "Dosta je", pisalo je na transparentima. 

Bivši predsjednik Fransoa Oland (Francois Hollande) naglasio je da antisemitizam nije problem Jevreja, nego problem svih Francuza, koji je, kao i Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy), sudjelovao na manifestaciji. 

- Dosta je svastika, dosta je uvreda - rekao je predsjednik stranke Republikanci Loren Vakvez (Laurent Wauquiez).Zadnje dodane

Preporučujemo

23. Festival komedije "SMIJEH JE LIJEK"

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, i ove godine organizovati će Festival komedije “SMIJEH JE LIJEK“. Želja nam je da na ovim 23. susretima okupimo na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona i podarimo našim sugrađanima smijeha koji nam je tako potreban u svakodnevnici.