Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Haradinaj: Stav Srbije etnička podjela, Mogherini vodila tajni dijalog

19. 02. 2019 - 22:29
|
|
by udrimuski.ba / Beta
|
foto: AFP/Stringer

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio je danas kao neprihvatljiv i nerazuman prijedlog ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju Kosova i Srbije na etničkim osnovama ističući da tako nešto nikada i nigdje nije ostvareno.

"Stav Dačića nije nov, on je još jednom potvrdio da je zvanični stav Srbije etnička podjela, ali to je ono što je ranije prouzrokovalo tragedije na Balkanu. Želje vođa da stvaraju države i da uključe sve iste zemlje u jednu državu, dakle jednoetničku državu i to je prouzrokovalo tragediju u prošlosti, to što smo mi vidjeli na Balkanu", izjavio je kosovski premijer poslije sjednice vlade.

Haradinaj je optužio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federicu Mogherini da je vodila tajni dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. "Mogherini je imala jedan tajni dijalog. Dobro je da ona izađe sa tim na vidjelo da ga ne bi držala tajnim. Dijalog treba da se nastavi", kazao je Haradinaj poslije sjednice Vlade Kosova.

On je ponovio da neće ukinuti takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos zahtjevima SAD i EU sve dok dvije zemlje ne postignu sporazum o međusobnom priznanju.

"Ako mi u ovoj etapi prihvatimo korak nazad onda će nam se tražiti i drugi ustupci. Ne radi se ovdje samo o taksi", kazao je Haradinaj.

Prema njemu priznanje od Srbije je “jedna vrsta traženja izvinjenja za zločine koje je izvršila na Kosovu“.Zadnje dodane

Odzvonilo paštetama i sendvičima na Jadranu: Kazne i do 700 eura

Općina Budva planira uvesti red u svakodnevno funkcioniranje grada. Tako, po ugledu na Hrvatsku, planira uvesti kazne za šetnju bez majice u iznosu od 500 eura, a za šetnju u kupaćem kostimu 600 eura, dok je za jelo i piće na javnoj površini previđena kazna od 700 eura...

Preporučujemo