Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Govornica: Smrt Šabana Šaulića i smjena generacija na ex-yu prostorima

19. 02. 2019 - 12:37
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Jučerašnja Govornica, emisija Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinar Darko Došlo je bila posvećena smjeni generacija na ex-yu prostoru.

Protok vremena je neminovnost, kao i proces starenja kao posljedica istog. Nakon toga dolazi smrt, ali ono što ne znamo je kada će doći. Stariji ljudi kažu samo po redu, ali izgleda da smrt nema vozni red. U to smo se uvjerili juče, kada je poput groma odjeknula vijest da je u Njemačkoj poginuo estradni umjetnik, Šaban Šaulić nekrunisani ili krunisani kralj narodne muzike. Komentari su naravno prepuni tuge i izraza saučešća, posebno kada su u pitanju poklonici njegovog lika i djela, a naročito starije generacije. Mlade ljude koji nisu slušali njegovu muziku, i njihove komentare također treba shvatiti.

Gotovo istovremeno ostali smo i bez Slobodana Popovića, političara i bivšeg SDP-ovca iz Banja Luke, koji je kasnije zbog nesporazuma sa Lagumdžijom, prešao u PDP. Popović je preminuo u subotu, nakon kraće bolesti u 70.godini života.

U tom kontekstu interesantna je vijest da je poznati bh privrednik iz Viteza – Pero Gudelj, objavio na svom FB profilu, da će ukoliko u Beogradu ne naprave spomenik Šabanu Šauliću, on lično pokrenuti inicijativu za izgradnju spomen obilježja svom omiljenom pjevaču. U tu svrhu izdvojio je početnih 10.000 Eura i pozvao sve one kojima je poznati pjevač ostao u srcu, da se pridruže ovom poduhvatu. 

 Zadnje dodane

Dekadencija, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U "Dekadenciji", emisiji za kulturnu dekontaminaciju na Radiju OTVORENA MREŽA, urednica i novinarka Vanja Šunjić je razgovarala sa Gorčinom Dizdarom, predsjednikom Upravnog odbora Fondacije Mak Dizdar o kulturi, umjetnosti, festivalizaciji kulture i "Slovu Gorčina"

Boje života, emisija o transplantacijama

U “Bojama života”, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, urednica i novinarka Rubina Čengić je razgovarala sa dr. ALmirom Čehajićem Batkom; osim toga, slušatelji su imali priliku poslušati inserte iz emisije “Udri muški”, koja je bila posvećena djeci koja se liječe u inostrnstvu u Programu OTVORENE MREŽE, te o akcentima sa "Okruglog stola o zdravlju bubrega i transplantacijama" koji je bio 9. maja

Preporučujemo