Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Centralna izborna komisija objavila preliminarne rezultate za načelnike i gradonačelnike u BiH

18. 02. 2019 - 06:47
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

PRIJEVREMENI IZBORI

 

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je preliminarne rezultate izbora za načelnike i gradonačelnike u Bosni i Hercegovini.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije u Općini kandidat Stranke demokratske akcije Mersudin Nanić osvojio je 3.347 glasova i s prednošću od 136 glasova od protukandidata Nedžada Kudelića postao načelnik.

 

Na izbornoj jedinici Domaljevac - Šamac Stjepan Piljić ispred HDZ BiH bio je jedini kandidat, a od 4.601 birača dobio je 605 glasova.

 

U Bosanskom Petrovcu nezavisni kandidat Dejan Prošić bit će budući načelnik, a na izborima je dobio 29 posto glasova ili 824 glasa.

 

U Doboju je uvjerljivu pobjedu odnio Boris Jerinić, nezavisni kandidat, koji je od 63.728 glasova osvojio 30.832 glasa. Nebojša Šajinović iz SDS-a, koji se nalazi na drugom mjestu, osvojio je 3.354 glasa.

 

U Drvaru SNSD je dobio svoju načelnicu. Dušica Runić osvojila je 1.711 glasova. Nebojša Karać, također iz SNSD-a bit će budući načelnik Ribnika. Nezavisni kandidat Milorad Gligić s 398 glasova budući je načelnik Bosanskog Grahova. 

 

Pobjedu je oko 20 sati proglasio i v.d. načelnik Kaknja Aldin Šljivo koji je osvojio 7.731 glas. Njegov protukandidat iz SDP-a osvojio je 4.454 glasa, dok je nezavisni kandidat Hamza Begić osvojio 283 glasa.

 

U Trebinju novi gradonačelnik će biti Mirko Ćurić ispred SNSD-a, a prema preliminarnim rezultatima osvojio je 9.578 glasova.

 


Na izborima je prema prvim rezultatima obrađeno 79.761 glasački listić. Važećih je 78.223, dok je nevažećih 1.538 listića.Zadnje dodane

Može li se prisiliti BiH da provede presude Evropskog suda?

Bosna i Hercegovina ne provodi presude Evropskog suda za ljudska prava, iako se na to obavezala članstvom u Savjetu Evrope. Prijemom još 2002. godine, BiH je preuzela obaveze poštivanja i zaštite ljudskih prava u skladu sa Evropskom konvencijom koja štiti osnovna prava i sloboda čovjeka

Preporučujemo