Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Boriša Falatar vjerovatno će biti delegat u Domu naroda BiH

18. 02. 2019 - 06:40
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba
|
foto: facebook

JEDAN OD PET HRVATA

 

Dom naroda Parlamantarne skupštine Bosne i Hercegovine mogao bi postati pravo utočište bivših članova Predsjedništva BiH, ali i kandidata za tu funkciju koji nisu izabrani na oktobarskim izborima. Kako Klix.ba saznaje delegat u Domu naroda BiH mogao bi postati i Boriša Falatar iz Naše stranke.

Boriša Falatar na izborima za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda osvojio je 16.036 glasova i završio na četvrtoj poziciji, iza Željka Komšića, Dragana Čovića i Diane Zelenike, a ispred Jerka Ivankovića Lijanovića. Od izbora rijetko se pojavljivao u javnosti, ali nije tajna da planira nastaviti svoju političku karijeru. 

 

Falatar je član Predsjedništva Naše stranke, a prisustovao je sjednici tog organa koji se prošle sedmice održao u Tuzli. Kako saznajemo jedna od tema razgovora bila je Falatarov izbor u Dom naroda PS BiH, a kako Naša stranka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ima tri delegata.

 

Izabrani poslanici Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH su Mirela Trepanić i Vibor Handžić iz reda Ostalih i Damir Marjanović kao Hrvat. Da li će se realizirati politička trampa u vidu podrške Falataru ostaje da se vidi u narednim danima. Za izbor Falatara, pored glasa Marjanovića nedostaju još dva glasa. Njih ovaj bivši kandidat za Predsjedništvo potencijalno može dobiti od DF-a, koji ima jednog delagata (što je teško očekivati) te od delegata iz Goraždanske priče ili Laburista Fikreta Abdića.

 

Druga opcija je da ga podrži neko iz stranaka HNS-a

 

Dom naroda BiH sastoji se od 15 poslanika, od kojih svaki konstitutivni narod ima po pet predstavnika. Već smo pisali da će u gornji od dva državna parlamentarna doma vjerovatno biti izabrani stranački lideri Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, ali i SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.Zadnje dodane

Može li se prisiliti BiH da provede presude Evropskog suda?

Bosna i Hercegovina ne provodi presude Evropskog suda za ljudska prava, iako se na to obavezala članstvom u Savjetu Evrope. Prijemom još 2002. godine, BiH je preuzela obaveze poštivanja i zaštite ljudskih prava u skladu sa Evropskom konvencijom koja štiti osnovna prava i sloboda čovjeka

Preporučujemo