Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zabilježen manji broj izbornih nepravilnosti na određenim biračkim mjestima

17. 02. 2019 - 11:56
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1

Koalicija ''Pod lupom'' danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u svih 9 općina/gradova u BiH. Izborni dan je na većini biračkih mjesta započeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH uz zabilježen manji broj izbornih nepravilnosti na određenim biračkim mjestima.

Nestranački, građanski posmatrači/ce Koalicije ''Pod lupom'' prisutni su na oko 60% redovnih biračkih mjesta, a na terenu je i 7 mobilnih timova.

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta su protekle uglavnom u skladu sa propisima. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna a potome zapačaćena te nije nedostajalo ništa od izbornog materijala prije otvaranja biračkog mjesta.

Zabilježen je jedan slučaj u kojem nisu uklonjene oznake političkih subjekata u krugu od 50 metara od biračkog mjesta. Većina biračkih mjesta je otvorena na vrijeme sa izuzetkom od 9 biračkih mjesta na kojima je došlo do kašnjenja od oko 15 minuta.

Do 09:00 sati, Koalicija ''Pod lupom'' nije primila dojave o incidentnim situacijama na biračkim mjestima. Koalicija poziva političke subjekte na poštivanje izborne šutnje, a građane i građanke da izađu na izbore, te da prijave eventualne uočene nepravilnosti Koaliciji ,,Pod lupom“ na broj telefona 033 268 160 ili putem elektronske pošte [email protected]Zadnje dodane

Žarko Papić: Od popisa 2013. godine u BiH je manje 208.000 ljudi

Doktor Žarko Papić je sa svojim timom iz Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) upravo završio obimno istraživanje. Radi se o projektu koji je uz pomoć Evropske komisije i UNICEF-a uradio IBHI, a odgovara na pitanje kako marginalizirane grupe socijalno uključiti u društvo

Preporučujemo