Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Predsjednik EP-a izjavom "živjela talijanska Istra i Dalmacija" izazvao reakcije

11. 02. 2019 - 16:39
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: REUTERS/Christian Hartmann

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je u Basovizzu, u Italiji, na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja.

Govor je završio riječima: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine".

Krenule su reakcije.

"Najoštrije osuđujem govor Tajanija u kojemu pozdravlja 'talijansku Istru i Dalmaciju'. Te dvije hrvatske regije dobro znaju što je talijanski teror. Ovom prilikom upoznat ću kolege sa strahotama koje su Hrvati Istre i Dalmacije proživljavali pod talijanskom vlašću", napisala je hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić. Najavila je i prosvjedno pismo, a ponašanje predsjednika EP-a ocijenila je nedopustivim uz napomenu: "Neće to proći tek tako".

Slučaj je komentirao i SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.

"Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a, kojem pripada i HDZ, neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti", kazao je Tonino Picula.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, Milijan Brkić, osudio je u danas izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija o Istri i Dalmaciji poručivši: "Ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri".

"Hrvatski narod jako dobro zna povijest koja nas je pogodila u Drugom svjetskom ratu i ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri", rekao je Brkić novinarima prije početka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice upitan o Tajanijevoj izjavi.

Poručio je i da Tajani te svoje ideje "prodaje negdje drugdje jer u Hrvatskoj to mu neće proći".

"Ovo je Hrvatska država, za nju je puno krvi palo palo. Stvorena je u Domovinskom ratu i hrvatski branitelji i hrvatski narod to sigurno neće dozvoliti. On ako mu to prolazi neka prodaje u Europskom parlamentu, u Hrvatskoj neće", kazao je Brkić.

Predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani govorio je na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbe u Basovizzi.

"Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma", kazala je Biljana Borzan.

biljana

"U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije", komentirao je slovenski premijer Marin Šarec na Twitteru, prenosi Index.

Istup Talijana komentirao je i Ivan Jakovčić.

"Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema", kratko je komentirao na Twitteru.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo