Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

BiH ponovo sportski centar svijeta

10. 02. 2019 - 09:37
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Glavni grad Bosne i Hercegovine ponovo je središte zimskog sporta u Evropi. U 19 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase večeras će početi svečana ceremonija otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) koji će održati do 15. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. 

Povodom otvaranja EYOF-a jučer su se javnosti obratili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović te gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da slogan „Dva grada, jedan san“ najbolje odražava duh i smisao organizacije ovog događaja. Zadovoljan je što će BiH ponovo biti sportski centar svijeta, prvi put nakon Olimpijade 1984.

Simbol saradnje

- Opet će zasjati olimpijski krugovi koji predstavljaju simbole saradnje pet kontinenata i bit će upaljen olimpijski plamen. EYOF je investicija u budućnost, ne samo sporta, nego u budućnost i promociju naše jedine domovine Bosne i Hercegovine – kazao je Zvizdić.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da je EYOF prvi veliki sportski događaj koji se poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma organizira u BiH i u kojem učestvuju država BiH, oba entiteta te gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo. Napomenuo je da su sredstva za organizaciju pravilno raspoređena.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka zahvalio je svim medijima na velikoj podršci u organizaciji projekta koji je važan za BiH i Sarajevo.

- EYOF 2017. godine nije organizovan jer nije bilo podrške od ljudi koji su se nalazili na čelu ovih institucija. Sada je situacija drugačija, te želim zahvaliti predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, koji je odmah po dolasku na čelo te institucije dao podršku ovom projektu. Živimo sretne dane, uživajmo u ceremoniji otvaranja i sedmici sporta koja je pred nama - poručio je Skaka.

Recept uspjeha

Skaka je zahvalio Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH, Vladi RS, Vladi Kantona Sarajevo i gradskim vijećima Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković napomenuo je da je Vijeće ministara najstabilniji finansijer.

- Recept uspjeha je međusobno uvažavanje. Stavili smo naše političke, ideološke i sve druge razmirice po strani kako bismo zajedno radili na turizmu. Nadam se da će uspješna organizacija EYOF-a biti ulazna vrata za organizaciju možda i nekih većih projekata u budućnosti, što će biti od značaja kako za Istočno Sarajevo tako i za Sarajevo - kazao je Vuković.

On je dodao da ovu manifestaciju ne treba ograničiti na Istočno Sarajevo i Sarajevo, već da pozitivnu klimu žele prenijeti i na druge gradove širom BiH, pa i regiona.

Stižu učesnici iz 46 država

   Jahorina: Takmičenja na sedam boriliÅ¡ta
Jahorina: Takmičenja na sedam borilišta

Za odličja na Evropskom zimskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF 2019) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu u narednih sedam dana borit će se 911 sportista i sportistkinja u uzrastu od 14 do 18 godina iz 46 zemalja.

Takmičenja u osam sportova (alpsko skijanje, skijaško trčanje, biatlon, snoubord, brzo klizanje, hokej na ledu, umjetničko klizanje, karling) odvijat će se na sedam borilišta, olimpijskim planinama Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima (Jahorina), olimpijskim dvoranama Zetra i Skenderija te dvorani Peki na Palama.

U pratnji sportista još će biti 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, zatim između 200 i 250 stranih gostiju - delegata, sudija, tehničkih delegata, zvaničnika i predstavnika međunarodnih sportskih federacija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija.

U organizaciju takmičenja uključeno je više od 1.000 volontera. Zvanična maskota festivala je Groodvy, stilizirana grudva snijega.

Boje BiH branit će 21 takmičar

Bh. reprezentacija za EYOF
Bh. reprezentacija za EYOF

Boje reprezentacije Bosne i Hercegovine na EYOF-u branit će 21 mladi sportista u pet sportova.

To su Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić, Strahinja Arnaut (alpsko skijanje), Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina, Nikola Gavrilović (skijaško trčanje i biatlon), Asja Klačar, Selina Memić (snoubord) i Sumeja Zaimović (brzo klizanje).

U bh. olimpijskom timu bit će još osam trenera, Mirza Nezirović i Almir Bužo (alpsko skijanje), Goran Santrač, Dragan Jeftović (skijaško trčanje), Goran Mumović, Bojan Minić (biatlon), Haris Burić (snoubord) i Nihad Bašić (brzo klizanje). Šef misije je Said Fazlagić i zamjenik Samra Jurišić.

TAGOVI:Zadnje dodane

Profesor Tomsen: Rizik od infekcije tokom utakmica gotovo i ne postoji!

Ministarstvo zdravstva Danske je u saradnji s tamošnjim Nogometnim savezom napravilo analizu koliko bi potencijalno zaraženi nogometaš mogao biti koban po ostale saigrače, kao i protivničke igrače tokom utakmice. Studija bazirana na temelju kretanja nogometaša u zadnjih 14 kola njihovog prvenstva pokazala je da je rizik uistinu minimalan. Izračunali su da će svaki nogometaš u prosjeku biti u blizini zaraženog igrača tek minutu i po