Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Minka Muftić u Udri muški: „Svaka misao, a pogotovu riječ ima odjek u univerzumu“

05. 02. 2019 - 12:25
|
|
by udsrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Dočekujući Minku Muftić na Djevičanska ostrva, urednik i voditelj Almir Čehajić Batko je spomenuo kako je najplaćenija glumica na Forbsovoj listi prošle godine zaradila 40 miliona dolara, druga 28, a treća 20 milona.  U posljednje vrijeme u regionu imamo sjajne glumice, jesu li zaradile preko 1000 KM na godišnjem nivou?

„Lakše je biti na listi za odstrel, nego za honorar", kazala je Muftić

O jeziku Minka kaže: „Ne treba bježati od melodije naših jezika. Ako izgovorijmo sva slova koja su u riječi, na putu smo da govorimo pravilno. Nažalost, pismenost nam postaje problem. Mnogo je mobitela, mnogo je skraćenica, ali se trudim da sve napišem gramatički i pravopisno ispravno. Time se održava vitalnost jezika.“

O karijeri i glumačkim počecima Emina priča: „Sa pameti koju imam sada, na racionalnom nivou nikada ne bih ponovo izabrala ovaj poziv, ali čar umjetnosti je u tome što to nije racionalna oduka, nego poriv koji morate izbaciti iz sebe. Uvijek sam imala potrebu da nešto predstavljam. Kad sam bila mala, živjeli smo u Alžiru, gdje sam se susretala sa trbušnim plesačicama. Već tada sam znala da ću biti glumica ili pjevačica. Radim što želim da radim i nisam od životnih kompromisa.“

Na Batkovu konstataciju kako je na setu kod nje primijetio ogromnu dozu strpljivosti, Minka odgovara: „To dolazi s vremenom. Na setu kad ste, nećete ništa promijeniti nervozom. Drugar mi je govorio da nikada nije dosadno, ako imate razigranu misao.“

O Vizi za budućnost Minka kaže: „Tamo su sve uloge dobro osmišljene. To je bio ključ gledanosti i popularnosti. Ta serija je prva i neprevaziđena nakon rata. Imala je toplinu koja je došla do šire publike."

Batko: „Kako je živjeti u ovakvoj zemlji, gdje je Bosna Bosna, Una je Una, a mijenjaju se šefovi? Kako je igrati scenario života u predstavama koju su drugi napisali, a mi igramo?"

Minka: „Ponovo čitam autobiografiju Ghandija i stavila bi je u lektiru. Postoji sjajna rečeniga gdje on kaže: „Primjer je najbolja pedagoška metoda.“ Umjesto što se žalimo i razmišljamo kako da odemo, treba da tu enegriju usmjerimo na autokorekciju. Destruktivnu energiju treba da upotrijebimo u konstruktivne svrhe i tako bi stvari bile bolje.

Kćerki svojoj nikada ne govorim da ovdje ne valja, a da je negdje bolje. Treba da sama procijni. Kad bismo energiju koju ulažemo u misliju kako da odemo van upotrijebili ovdje, postojao bi boljitak i sve bismo imali.

Svaka misao, a pogotovu riječ ima odjek u univerzumu.

U srijedu, 06. februara 2019. godine s početkom u 20 sati na Tatarskoj Sceni Jelićeva (ulica Jelića br. 1) će biti izvedena predstava ”KOSA NOSTRA”. Predstava ”KOSA NOSTRA” je nastala u produkciji Udruženja Umjetničke grupe ”SATJA”.

Komedija je premijerno izvedena 11. 10. 2012. u velikoj sali Centra za kulturu ”Sarajevo”. Do sada je gostovala u Vogošći, Ilijašu, Travniku, Zenici, Tešnju, Fojnici, Maglaju, Visokom, Konjicu, Kaknju,Tuzli… a izvedena je više od 50 puta.

”Kosa Nostra” je duhovita priča o neobičnom susretu dvije potpuno različite žene Gabrijele i Marlene u nesvakidašnjem ambijentu i spoznaji da su u ljubavnom trokutu s istim muškarcem. Traje borba kome će on pripasti, mijenjaju se sredstva, smišljaju strategije. Na kraju od ljutih rivalki njih dvije postaju najbolje prijateljice. Ovo je komedija o ženama, nevjernim muškarcima, strategijama, igrama na sreću, prijateljstvu i brdu para!

U predstavi igraju glumica Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Minka Muftić široj javnosti poznata po ulogama iz brojnih TV i filmskih projekata (”Viza za budućnost”, ”Lud, zbunjen, normalan”, ”Nebo iznad krajolika”, ”Belvedere”) i mlada glumica Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Belma Salkunić, poznatija po ulogama u serijama „Crna hronika“, „Lud, zbunjen, normalan“, te filmovima „Dobro uštimani mrtvaci“, „Sarajevski Romeo i Julija“, „Glas“… Scenografiju za predstavu potpisuje Marijela Margeta – Hašimbegović koja dugi niz godina dizajnira scenografiju i kostime za predstave Narodnog pozorišta Sarajevo i brojne TV serije.Zadnje dodane

Preporučujemo