Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Batko: "Pozivam Bosance i Hercegovce da uradimo najljepšu stvar na svijetu! Vratimo dijete majci!"

04. 02. 2019 - 08:50
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Jutros u emisiji Udri muški gošća djevojčica Merjema Bašić i njena mama. „Kada vam dijete kaže mama vodi me doktoru, zamislite koliki je to bol", kaže mama Merjemina i dodaje "Mama pripremi se, moram jednu vijest da ti kažem.“, a onda uslijedi urgentno pakovanje na kliniku i gore znamo ostati i po deset dana.“- govori Almira Bašić, majka devetogodišnje djevojčice Merjeme.

Urednik i voditelj emisije Udri muški dr Almir Čehajić Batko se po ko zna koji put obratio naciji: "Svako onaj ko je u prilici, molim vas da uradimo najljepšu stvar na svijetu, da vratimo dijete majci.Molim naše utemeljene, molim sve Bosance i Hercegovce da pomognu. Još jednom molim velike Srbe, velike Hrvate, velike Bošnjake da pomognu malim Srbima, malim Hrvatima, malim Bošnjacima. A kada Merjema ozdravi i vrati nam se, hoću da bude voditeljica. Da zauzme moje mjesto.“

Merjema Bašić je devetogodišnja djevojčica koja od rođenja ima cistu u žučnim kanalima. Doktori u BiH  vode je pod dijagnozom: pancreatitis acuta i cystis choledochi."

Merjema Bašić: „U subotu, kad sam krenula da gledam crtani, jako me žigalo u stomaku i kucalo je kao srce“

Batko: „Kao voditelju i uredniku jako mi je teško da pričam teške životne priče gotovo svako jutro. Ali, s druge strane, ovo je i velika nogućnost da pomognem ljudima i sretan sam zbog toga.“

Na Batkovo pitanje da li te boli, djevojčica Merjema odgovara: „U subotu sam jela i krenula da gledam crtani, a onda zabolio me stomak. Jako me žigalo i u stomaku mi je kucla kao srce.“

„Dijagnoza je izuzetno rijetka i ljekari u BiH nemaju mogućnosti da pomognu Merjemi.  Ljekari ne mare za Merjemu i nikada niko nije spomenuo mogućnost njenog izmještanja, a mi smo svjesni da moramo spasiti dijete.“- govori majka Almira.

Ovo oboljenje zahtijeva hitnu intervenciju i hitan operativni zahvat kojim je moguće riješiti problem kojeg Merjema ima, a u suprotnom ona bi se mogla naći u životnoj opasnosti – prema ocjenama prof. Lionela Rostainga iz Francuske koji je pregledao Merjemu kad je bio u Sarajevu u januarau, ukoliko se ne uradi potrebni operativni zahvat ova dijgnoza mogla bi ugroziti i Merjeminu jetru, a ukoliko bi se to desilo, Merjema bi se nalazila u direktno životno uroženoj situaciji.  

Merjema se gotovo svaki dan bori sa jakim bolovima zbog kojih je često hospitalizovana, a često ne može da ide ni u školu, ne može da spava, a mogućnosti za konzumiranje hrane su gotovo u potpunosti ograničene na samo par jednostavnih hranjivih sastojaka i  na konzumaciju napitka survimed koji joj zamjenjuje hranu.

Roditelji ove predivne djevojčice u očajnoj su želji da joj pomognu i  krenuli su u samostalnu borbu jer doktori u BiH nemaju rješenje.

Obratili su se OTVORENOJ MREŽI koja je preduzele sve potrebne radnje i uputila hitne procedure u svoje bolničke centre u Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj, tražeći najbolje moguće rješenje za merjemu. 

U ovim trenucima konzilijarni timovi ovih bolničkih centara daju svoje posljednje ocjene, nakon čega ćemo zajedno s roditeljima donijeti odluku gdje ćemo hitno izmjestiti Merjemu. 

Još uvijek nemamo tačne ocjene, ali očekujemo da će nam za slučaj Merjeme Bašić biti potrebno i do 40.000  Eura, kako bi se pokrili svi potrebni i bolnički i vanbolnički troškovi. 

Merjemi Bašić možete pomoći vašom donacijom u BiH:

1. Uplatom na transakcijski račun OTVORENE MREŽE Sberbank bh. d.d. Sarajevo, broj računa: 1401010022091880, ili 

2. Pozivom na jedinstvene humanitarne telefone OTVORENE MREŽE 17050 i 17030 kojim donirate 2 KM

Merjemi Bašić možete pomoći i vašom donacijom iz inostranstva:

1. Uplatom na devizni račun OTVORENE MREŽE u Sberbank bh. d.d. Sarajevo, broj: 5030120-220918, iban: ba39 1401010022091880, swift: sabrba22, ili

2. Uplatom na Paypal račun OTVORENE MREŽE putem maila:  [email protected]

Prilikom svih uplata potrebno je u rubrici svrha da upišete „donacija za  liječenje MERJEME BAŠIĆ“Zadnje dodane

Batko: „Utemeljeni, vi koji postojite u našoj zemlji i van njenih granica, ovo je vaša odgovornost“

„Dobro jutro Batko tebi i svom tvom dobrom narodu. Osjećam se pozitivno, sve je uredu. Nakon emisije Udri Muški u kojoj sam gostovao i govorio o svom zdravstvenom problemu, građani i udruženja su počeli da mi se javljaju i doniraju mi novac za operaciju. Hvala svim ljudima, a posebno OTVORENOJ MREŽI, koja je postala dio moje porodice.“- govori Muamer Bjelak, uključujući se jutros telefonski u Udri Muški