Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bassuener: Neki krugovi u EU i SAD lobiraju za podjelu BiH i Kosova

30. 01. 2019 - 22:40
|
|
by udrimuski.ba / vijesti.ba
|
foto: Kurt Bassuener

Analitičar Vijeća za demokratizaciju politike iz SAD-a Kurt Bassuener kazao je za Vijesti.ba kako misli da se provodi lobiranje na podjeli BiH i Kosova, o kojem je prije nekoliko dana govorio Vuk Jeremić, ali da to još uvijek ne može dokazati javno dostupnom dokumentacijom.

"Jasno je da vlada RS-a i SNSD lobiraju u Washingtonu u ime Dodika i vjerovatno i u Evropi. Međutim, budući da EU i nijedna država članica EU nema paralelni sistem dokumentiranja onih koji zastupaju strane službene interese, to je teže promatrati“, kaže Bassuener.

Ovaj analitičar je mišljenja kako „Dodik vjeruje da bi podjela Kosova (jer bi to zapravo bila "razmjena teritorija", sumnjam da bi ijedan značajan teritorij išao u drugom smjeru) dao veću mogućnost za nezavisnost RS ili za apsorpciju u Srbiju“.

„Činjenica da i Mogherinijeva EEAS (Evropska služba za vanjsko djelovanje) i Trumpova administracija podržavaju Vučićevu inicijativu i razgovore s Tačijem o tome, daje razloge za nadu i Banja Luci i Beogradu“, ističe Bassuener.

On dalje navodi da zbog nedostatka usklađenog protivljenja onih koji vjeruju da je to duboko destabilizirajuće, posebno u Njemačkoj, ovi pokušaji će se nastaviti.

„Kao rezultat toga, sve neispunje agende na Balkanu, a ima ih mnogo, dobit će vjetar u jedra. To je inherentno opasno, budući da se BiH ne može raspasti bez izrazitog nasilja“, kaže Bassuener.

Dodaje kako se kao Amerikanac, stidi trenutne američke politike, ali da nije iznenađen, s obzirom na to da je sam predsjednik prigrlio nacionalizam.

„Razumijem da većina zemalja članica EU, uključujući i one koje ne priznaju Kosovo, smatraju podjelu Kosova opasnom, lošom idejom. Ali niko nije glasan kao kancelarka Merkel. To se mora promijeniti ako se to želi spriječiti. Njemačka treba posvetiti ozbiljne diplomatske napore u tom cilju. Bilo bi dobro da iz Bundestaga dođe jasna poruka da Srbija nema šanse (Zero chance) za ulazak u EU bez priznavanja Kosova u njegovim sadašnjim granicama“, kaže Bassuener.

Bassuener zaključuje kako bi neka međustranačka rezolucija koja bi poslala takvu poruku pomogla u riješavanju tog pitanja, kako s Beogradom, tako i s partnerima iz EU, na sličan način kako je odgovornost za ratne zločine bila od koristi za politički spektar u Holandiji prije desetak godina.

VEZANI ČLANAK: Vuk Jeremić: Republika Srpska u SAD-u lobira za podjelu Kosova

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić je u razgovoru za Der Standard govorio o pregovorima Srbije i Kosova o razmjeni teritorija i utvrđivanju novih granica na Balkanu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, smatra Jeremić, spreman prepustiti Kosovu Preševsku dolinu, a za ideju o razmjeni je, pojašnjava, po prvi put čuo kada je nekadašnji britanski premijer Tony Blair uvjeravao njemačku kancelarku Angelu Merkel da je to ispravan put.

Novinare Der Standarda je, u slučaju promjena granica na Balkanu i mogućnosti ujedinjenja manjih etničkih država, zanimalo kakve bi to posljedice imalo na BiH, uzimajući u obzir separatističke aspiracije Milorada Dodika.

„Jednom kada primijenite taj princip, sve je moguće“, izjavio je bivši srbijanski ministar vanjskih poslova.

Govoreći o saradnji Aleksandra Vučića, albanskog premijera Edija Rame i premijera Kosova Hashima Thacija, Jeremić je rekao da „ti nacionalisti rade iza zatvorenih vrata jako dobro“ te da usko sarađuju, ali da istovremeno ugrožavaju sigurnosti podizanjem tenzija među narodima.

„To je bio slučaj i ranih 90-ih, kada su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman zajedno radili i razgovarali o podjeli Bosne iza zatvorenih vrata. To je okončano katastrofom“, dodao je.

Jeremić je objasnio da Srbija sarađuje sa stranim konsultantima koji im pomažu da realiziraju razmjenu teritorija sa Kosovom.

Tvrdi da na nivou Evropske unije posao za Srbiju radi bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch, a bivši britanski premijer Tony Blair na svim nivoima i u svim kontekstima.

U SAD-u taj posao radi Corey Lewandowski, bivši bliski saradnik predsjednika Donalda Trumpa.

„Lewandowski se sastao sa Vučićem u Beogradu te zastupa podjelu teritorija u Washingtonu. Njega je zvanično angažirala Republika Srpska, ali on lobira za podjelu Kosova“, tvrdi Jeremić.Zadnje dodane

Weber i Vogel: Izbor Lajčaka bi bio pogrešan

Evropska unija bi napravila veliku stratešku grešku u svom susjedstvu ako bi slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka izabrala da vodi pregovore Srbije i Kosova, ocijenili su Toby Vogel i Bodo Weber iz Savjeta za politiku demokratizacije