Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

VM BiH ponovo na dnevni red stavilo Godišnji nacionalni program

22. 01. 2019 - 08:01
|
|
by udrimuski.ba / Fena
|
foto: Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi danas razmotriti Nacrt budžeta bh. institucija za ovu godinu uz zahtjeve institucija i očitovanje Ministarstva finansija i trezora o njima.

Kako je Feni potvrđeno u Ministarstvu finansija i trezora BiH, nakon što Vijeće ministara da svoj stav o budžetu izvršit će se određene korekcije tog finansijskog dokumenta.

Vijeće ministara ostavilo je rok za dostavljanje sugestija na budžet do četvrtka, 17. januara, a Ministarstvo je razmotrilo dostavljene sugestije koje su pristigle u tom roku i pripremilo mišljenje glede zahtjeva institucija.

"Pristigli zahtjevi institucija ne odstupaju značajno od predloženog budžeta kojeg je pripremilo Ministarstvo, a dio sugestija odnosi se na preraspodjelu sredstava unutar vlastitih budžeta institucije, bez zahtjeva za povećanje iznosa za finansiranje", rečeno je Feni.

Nakon što Vijeće ministara BiH razmotri ovako predloženi budžet, ovaj finansijski dokument trebao bi biti dostavljen Predsjedništvu BiH koji je ovlašteni predlagač.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Na dnevnom redu današnje sjednice po treći put je uvršten Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH kojeg je pripremila Komisija za NATO integracijski proces BiH, a njegovo usvajanje u konačnici bi značilo aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Ministrima će i na ovoj, kao i na prethodnim sjednicama od kada se bilježi povećan priliv migranata u Bosnu i Hercegovini, biti predočena Informacija o stanju u oblasti migracija koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti te Informacija o stanju sigurnosti u BiH, ali za 2017. godinu.

Isto ministarstvo izradilo je i Studiju procjene efekata izmjena i dopuna Zakona o azilu i Zakona o strancima s aspekta skraćivanja rokova koji su propisani važećim zakonima o kojoj bi Vijeće ministara BiH danas također trebalo dati svoj stav.Zadnje dodane

Bosna u svađi s Hrvatskom zbog "podmetanja oružja"

Hrvatski obavještajci su zbog afere vrbovanja selefija, koja je u proteklom periodu uzdrmala Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona, tema svjetskih medija, pa tako BBC piše da je protestna nota Predsjedništva BiH samo jedna epizoda beskrajne serije

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE

Govornica: Rubina Čengić i Maja Gasal- Vražalica

U Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Rubina Čengić, gošća je bila bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini i osnivačica Političke akademije za mlade žene, Maja Gasal- Vražalica, koja priča o procesu uspostave vlasti, o DF-u, o nacionalizmu na terenu...