Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zastupnički dom američkog Kongresa protiv ukidanja sankcija Rusiji

18. 01. 2019 - 09:06
|
|
by udrimuski.ba / N1 / Hina
|
foto: REUTERS/ Leah Millis

Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je zajedno s demokratskim kolegama glasovalo protiv ublažavanja sankcija tvrtkama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa.

Donji dom Kongresa Sjedinjenih Država koji demokrati ponovo kontroliraju, velikom je većinom od 362 glasa 'za' i 53 glasa 'protiv' podupro nacrt zakona kojim se blokira odluka ministarstva financija o ukidanju sankcija kompanijama povezanim s Olegom Deripaskom.

No tekst koji je Zastupnički dom prihvatio u četvrtak ostat će mrtvo slovo na papiru jer je početkom tjedna naišao na odbijanje u Senatu koji kontroliraju republikanci.

PROČITAJTE JOŠ - Zastupnički dom istražuje navode NY Timesa o istrazi FBI-a usmjerenoj na Trumpa

SAD je 6. travnja 2018. uveo sankcije 38 fizičkih i pravnih osoba pod optužbom da sudjeluju u "napadima" Rusije na "zapadne demokracije", a napose u njezinu upletanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Sankcije su, među ostalim, uvedene Deripaski i tvrtkama koje je tada kontrolirao, napose financijskom holdingu En+, tvornici automobila GAZ Groupu i tvornici aluminija Rusalu.

Američko ministarstvo financija je 19. prosinca objavilo da ukida sankcije trima tvrtkama, među kojima Rusalu i En+ jer je oligarh znatno smanjio svoje udjele u njihovu vlasništvu, što svjedoči o djelotvornosti sankcija.

Ukidanje sankcija trebalo je stupiti na snagu u četvrtak kada je istekao tridesetodnevni rok.

Demokratski zastupnik Eliot Engel, predsjednik vanjskopolitičkog odbora, ocijenio je da je ishod tog glasovanja u kojemu su se dvije velike stranke ujedinile, poslao snažnu poruku Trumpovoj administraciji koja "pokušava zaobići Kongres u vezi s tako važnim problemom kao što su ruske sankcije".

Engel je, kao i drugi zastupnici, kritizirao Bijelu kuću zbog izbora vremena za objavu ukidanja sankcija koja se događa nakon božićnih i novogodišnjih blagdana i ne ostavlja novom Kongresu koji je počeo zasjedati 3. siječnja puno vremena da se organizira.

Usto se događa usred parlamentarnih pregovora kojima se želi spriječiti prekid rada savezne vlade, djelomična paraliza savezne uprave koja traje već gotovo četiri tjedna.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Bajtal: Dodik nije u stanju da se dogovori s Miloradom

''Živimo u jednoj psihološki krajnje difuznoj situaciji koja nam uskraćuje sva demokratska prava. Mi smo goli, bosi, bijedni, gladni, nezaposleni, marginalizirani sa nagaženim dostojanstvom prosječnog građanina''