Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Vučić: Nikada nećemo zaboraviti ruski veto u Savjetu bezbjednosti

18. 01. 2019 - 06:54
|
|
by udrimuski.ba / Agencije - Beta
|
foto: TANJUG/ TANJA VALIC

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas u Beogradu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Aleksandra Nevskog. "Iskreno, drago mi je da odlikujem predsjednika Srbije viskom državnom nagradom Rusije", rekao je Putin u Palati Srbije.

Putin je rekao da orden nosi ime velikog sveca i pokrovitelja diplomata koji se izborio za nezavisnost u borbi protiv stranih osvajača.

"Tokom skoro 300-godišnje historije nagrade upisana su slavna imena predstavnika Srbije, među kojima je knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić. Sada je u spisak dobitnika upisano i vaše ime", rekao je Putin i poželio Vučiću zdravlje, blagostanje i uspjehe.

Vučić je kazao da orden Aleksandra Nevskog za njega znači veliku čast i odgovornost u budućem radu na širenju saradnje Srbije i Rusije.

"Ponosim se Srbijom koja je zaslužila ovu nagradu. Srbija je posljednjih godina uspješno čuvala nezavisnost, teritorijalni integritet i vojnu neutralnost. Ovo priznanje znači da smo sačuvali i Srbiju kao slobodnu državu", rekao je Vučić nakon uručivanja ordena.

Dodao je i da njegova zahvalnost nije protokolarna, več duboka i iskrena.

"Ovo odlikovanje za mene ima veliki značaj. To kažem jer dobijam ovaj orden od predsjednika Ruske federacije Vladimira Vladimiroviča Putina i to ističem jer je Putin lider od najvažnijeg značaja za Rusiju", kazao je Vučić.

On je kazao da je Putin "podigao i zaštitio Rusiju", ali i vitalne interese srpskog naroda.

"Srpski narod nikada neće zaboraviti da je Rusija 2015. godine po naredbi Putina stavila veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN po kojoj je Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Putin je tada zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti", naveo je Vučić.

Primajući orden Vučić se zahvalio građanma, svojim roditeljima i djeci.

Putin je 7. januara potpisao ukaz o odlikovanju Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dviju država.

Orden Aleksandra Nevskog od 2010. godine dobilo je 237 pojedinaca, uglavnom državljana Rusije, ali i pet stranih državnika.

Prije Vučića, taj orden su dobili predsjednici Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

Ordenom Aleksandra Nevskog nagrađuju se građani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari i javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom.

Orden Svetog Aleksandra Nevskog ustanovljen je u vrijeme Ruske imperije 1725. godine i postojao je do 1917. godine, kada ga je ukinula sovjetska vlast zajedno sa drugim carskim ordenjem.

U tom periodu nagrađeni su i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Pašić i Aleksandar Prvi Karađorđević. Sovjetska vlast ga je ponovo utvrdila 1942. kao orden za nagrađivanje komande Crvene armije. Poslije raspada Sovjetskog Saveza, taj orden nije imao zvaničan status, koji mu je 2010. vratio tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev.Zadnje dodane

Preporučujemo

Bajtal: Dodik nije u stanju da se dogovori s Miloradom

''Živimo u jednoj psihološki krajnje difuznoj situaciji koja nam uskraćuje sva demokratska prava. Mi smo goli, bosi, bijedni, gladni, nezaposleni, marginalizirani sa nagaženim dostojanstvom prosječnog građanina''