Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zelenika: HDZ Hrvatske "pere ruke" zbog Čovića

17. 01. 2019 - 11:22
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: ilustracija

Diana Zelenika odlazak Dragana Čovića u Banjaluku na obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske ocijenila je kao sramotan čin.

Ona je kazala da je predsjednik HDZ BiH trebao biti sa svojim narodom u Buhinim Kućama, gdje se istog dana obilježava godišnjica stradanja nevinog stanovništva.

"Profesor Banac je rekao da je Čović najbolji čuvar zapadnih granica velike Srbije. Reakcije HDZ-a su išle da se krivac traži drugdje, da se opravdava čin, koji je po meni sramotan, da je kriv neko drugi. Radi se o neustavnom datumu kojeg ministar Grubeša tumači ustavnim. Prisustovati odlikovanju posthumno ratnih zločina koji su osuđeni u Hrvatskoj zbog zločina nad Hrvatima - kako tumačiti nego sramotnim", kazala je Zelenika.

"Logično, ako je Čović državnik - bilo bi logično da se pokloni u Buhinim Kućama, logičnije mi je bilo da je tu uz svoj narod, nego da veliča zločince nad svojim narodom", kazala je Zelenika.

Ona je navela da je vidjela i dopis predsjednika HVIDRA-e iz Čapljine, u kojem stoji da 870 dana, 28 mjeseci to udruženje nije dobilo nikakvu finansijsku pomoć niti su bili pozivani na obilježavanje važnih datuma i godišnjica.

Ko je krivac za takvu situaciju?

"Ja, evo, ko može biti kriv. Zar netko odraslim ljudima može narediti da odu na proslavu 9. siječnja, koji je neustavan", navela je Zelenika za N1.

Rekla je Zelenika da tu ima i ličnih i nacionalnih interesa, i da je svjesna da je politika takva.

"Imam dojam da sam malo zalutala u politiku, 12 godina trpim jednu političku diskriminaciju jer mi osobni interes nikad nije bio ispred nacionalnog. Četiri godine je obilježila borba za ravnopravnost hrvatskog naroda u cijeloj BiH", izjavila je Zelenika za N1.

Podsjetila je da je Dragan Čović za zvanični Zagreb i tamošnje medije bio jedini kandidat tokom predizborne kampanje u BiH, dok svi ostali "nisu bili Hrvati".

"A sada, komentari Plenkovića da HDZ BiH kao nije sestrinska stranka, u smislu, oni imaju pravo da čine što hoće, nisu dio HDZ Hrvatske. Imam dojam pranja ruku, kao Poncije Pilat. Totalna nedosljednost u periodu od dva mjeseca", izjavila je Zelenika.

Što se tiče odlaska ambasadora Hrvatske, Ivana Del Vechija na obilježavanje Dana RS-a kojeg je Ustavni sud BiH ocijenio kao neustavan, ona je kazala da je on iskusan diplomata i da vjeruje da ništa nije radio na svoju ruku.

"Od cijelog diplomatskog kora bili su veleposlanici Rusije i Hrvatske. Ne poznavati problematiku i ne konzultirati se sa ministricom vanjskih poslova je neozbiljno. Iz svega slijedi zaključak da je bio u dosluhu sa Zagrebom", poručila je Zelenika potcrtavši da je Del Vechio iskusan diplomata.

Što se tiče aktuelne teme u BiH, formiranja Vijeća ministara BiH i aktiviranju MAP-a, Zelenika je kazala da je situacija kompleksna.

"Predsjedavajući mora biti iz reda srpskog naroda, iz SNSD-a. Ali Dodik i SNSD moraju naučiti da poštuju Ustav, Zakon o obrani BiH, gdje kaže da će i Vijeće ministara i Predsjedništvo i relevantni čimbenici raditi na približavanju BiH NATO-u. Pitanje je da li će ostati Vijeće ministara u tehničkom mandatu. Da je kriza - može se pretpostaviti", poručila je Zelenika.

Također, komentarišući aferu "Diploma" - Zelenika je kazala da je to sramotno, te da je kupovina diplome za 17 dana uz novčanu naknadu pogubno.

Ukazala je da i danas na univerzitetima postoji problem podobnosti, a način kako se upisuju ocjene - bez znanja, je skoro na nivou javne tajne.

Ona je ponovo ukazala da se do narednih izbora moraju dogoditi tehničke izmjene Izbornog zakona.

"Ako do toga ne dođe, sljedeće izbore ne moramo ni raspisivati. Bolje uložiti te novce u tvornicu i zaposliti stotinjak mladih ljudi, sa izborima nećemo ništa", izjavila je za N1.

TAGOVI:Zadnje dodane

Bosna u svađi s Hrvatskom zbog "podmetanja oružja"

Hrvatski obavještajci su zbog afere vrbovanja selefija, koja je u proteklom periodu uzdrmala Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona, tema svjetskih medija, pa tako BBC piše da je protestna nota Predsjedništva BiH samo jedna epizoda beskrajne serije

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE

Govornica: Rubina Čengić i Maja Gasal- Vražalica

U Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Rubina Čengić, gošća je bila bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini i osnivačica Političke akademije za mlade žene, Maja Gasal- Vražalica, koja priča o procesu uspostave vlasti, o DF-u, o nacionalizmu na terenu...