Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

"Svaka zemlja koja je postala članica NATO osigurala je sebi mir i investicije"

17. 01. 2019 - 11:19
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: N1

Dženan Đonlagić, predstavnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gostujući u Novom danu na N1 govorio je o važnosti NATO integracija, ali i otkazivanju sjednice Predstavničkog doma koja je trebala biti održana danas.

"Ključni razlog za koji smo zapravo tek jučer saznali da određeni parlamentarni klubovi nisu dostavili prijedlog članova stalnih komisija. U međuvremenu, dok smo sjedili u sali, dobili smo pismo Kluba SNSD-a u kojem oni traže otkazivanjem sjednice i to uslovljavaju imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Imenovanje zastupnika u komisijama je nešto što je određeno izbornim rezultatom. Ovdje je više nego jasno da nije uspostavljena parlamentarna većina na nivou države BiH, ona apsolutno ne postoji", poručio je Đonlagić.

Kako je kazao, na prvoj konstituirajućoj sjednici ovog doma vidjeli su se tek obrisi parlamentarne većine, ali dodao da iza toga nema ništa.

"Ovdje se radi o tome da se evidentno žurilo da zauzmu pozicije za katedrom Predstavničkog doma. Tek se jučer pokazalo da ne postoji ništa", naveo je.

Govoreći o eventualnom imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Đonlagić kaže da su DF i Bh. blok po tom pitanju već iznijeli jasan stav, da poštuju princip rotacije u Vijeću ministara i da nemaju ništa da naredni predsjedavajući VM dolazi iz entiteta Republika Srpska.

"Tu se ne radi ni o kakvom uslovljanju. Institucije države BiH po pitanju aktiviranja MAP-a su donijele sve odluke u prethodnim mandatima. Ovaj saziv Vijeća ministara može odlučivati po svim pitanjima iz svije nadležnosti dok se ne izabere novo VM. Ono što je suština, da je država BIH u prethodnim mandatima, odnosno Predsjedništvo i Parlamentarna skupština donijeli apsolutno sve odluke koje su još uvijek na snazi vezano za aktiviranje MAP-a. Ta zahtjev za aktiviranje MAP-a je podnio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović koji je danas član Kolegija Predstavničkog doma. Želimo da čujemo od budućeg kandidata za predsjedavajućeg VM, u njegovom programu koji će dostaviti Predsjedništvu, da li će poštivati oduke institucija i njene zakone. Tražimo samo da poštuje zakone i odluke. Ovo je generacijsko pitanje da konačno mi u BiH, sadašnja generacija, naša djeca i sve buduće generacije, žive u miru i stabilnosti", kazao je sagovornik.

Govoreći o važnosti NATO-a, on je kazao da ne postoji niti jedan primjer zemlje koja je postala članica NATO-a, a da je stagnirala.

"Svaka zemlja koja je postala članica NATO-a obezbjedila je sebi mir, a nakon toga je došlo do rasta investicija. Ovo je nama u BiH ključni preduslov da bi se konačno mogli početi baviti ključnim pitanjima, ekonomskom reformom i vladavinom prava".

"Ovo su posljednji trzaji pokušaja Rusije da poremeti put BiH ka članstvu u NATO-u, kao što su bili pokušaji u Crnoj Gori i Makedoniji. Ovo će u narednih tri i pet godina na Balkanu biti završena priča. MAP - mirna Bosna i miran Balkan. Ali, još uvijek imamo ovih vanjskih utjecaja ne bi li se poremetio taj put. Ja vjerujem da će, što se tiče konstituisanja vlasti na državnom nivou, ta priča biti okončana u prvom kvartalu 2019. godine. Država BiH se nalazi u jednom vrlo ključnom momentu. Vjerujem da neće doći do te situacije da govorimo o najvećoj poslijeratnoj političkoj krizi. Članstvo u NATO savezu je nešto što ne smijemo propustiti. Bez toga ćemo se stalno vrtjeti u nekom začarom krugu, konfliktu, potencijalnim sukobima. To je za nas generacisjko pitanje", kazao je Đonlagić.Zadnje dodane

Bosna u svađi s Hrvatskom zbog "podmetanja oružja"

Hrvatski obavještajci su zbog afere vrbovanja selefija, koja je u proteklom periodu uzdrmala Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona, tema svjetskih medija, pa tako BBC piše da je protestna nota Predsjedništva BiH samo jedna epizoda beskrajne serije

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE

Govornica: Rubina Čengić i Maja Gasal- Vražalica

U Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Rubina Čengić, gošća je bila bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini i osnivačica Političke akademije za mlade žene, Maja Gasal- Vražalica, koja priča o procesu uspostave vlasti, o DF-u, o nacionalizmu na terenu...