Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Blair: Odgađanje BREXIT-a je neizbježno

17. 01. 2019 - 11:12
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: AFP

Odgađanje BREXIT-a sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbili dogovor Therese May o povlačenju ove države iz Evropske unije.

"To je neizbježno, što god da se učini. Da sam sada u vladi, već bih razgovarao s Evropom o uslovima produžetka", rekao je Blair u radijskom intervjuu za BBC.

Istodobno, čelnik Konzervativne stranke premijerke, Therese May, Brandon Lewis, poručio je u četvrtak da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može ostati u sadašnjoj carinskoj uniji s Evropskom unijom jer je, kako je rekao, sada prioritet sklapanje međunarodni trgovinskih dogovora nakon BREXIT-a. 

Lewis je kazao da će se u četvrtak sastati viši članovi vlade i Donjeg doma u pokušaju pronalaženja kompromisnog dogovora o brexitu.

No on je isključio ostanak u carinskoj uniji i drugi referendum o izlasku iz Evropske unije.

"Kao niz načela, jedna od stvari koje bismo morali moći učiniti jest mogućnost međunarodnih trgovinskih dogovora, mogućnost globalne trgovine širom svijeta te nezavisna trgovinska politika, što znači da ne možemo ostati u sadašnjoj carinskoj uniji Evropske unije", zaključio je za radio BBC.

"Danas se zbiva širok raspon susreta između ministara i kolega donjeg doma. Poslušat ćemo što narod ima reći", kazao je čelnik britanskih konzervativaca.Zadnje dodane

Preporučujemo