Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Blair: Odgađanje BREXIT-a je neizbježno

17. 01. 2019 - 11:12
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: AFP

Odgađanje BREXIT-a sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbili dogovor Therese May o povlačenju ove države iz Evropske unije.

"To je neizbježno, što god da se učini. Da sam sada u vladi, već bih razgovarao s Evropom o uslovima produžetka", rekao je Blair u radijskom intervjuu za BBC.

Istodobno, čelnik Konzervativne stranke premijerke, Therese May, Brandon Lewis, poručio je u četvrtak da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može ostati u sadašnjoj carinskoj uniji s Evropskom unijom jer je, kako je rekao, sada prioritet sklapanje međunarodni trgovinskih dogovora nakon BREXIT-a. 

Lewis je kazao da će se u četvrtak sastati viši članovi vlade i Donjeg doma u pokušaju pronalaženja kompromisnog dogovora o brexitu.

No on je isključio ostanak u carinskoj uniji i drugi referendum o izlasku iz Evropske unije.

"Kao niz načela, jedna od stvari koje bismo morali moći učiniti jest mogućnost međunarodnih trgovinskih dogovora, mogućnost globalne trgovine širom svijeta te nezavisna trgovinska politika, što znači da ne možemo ostati u sadašnjoj carinskoj uniji Evropske unije", zaključio je za radio BBC.

"Danas se zbiva širok raspon susreta između ministara i kolega donjeg doma. Poslušat ćemo što narod ima reći", kazao je čelnik britanskih konzervativaca.Zadnje dodane

Otkriveno odakle je donesen otrov za Praljka

"Zna se da je to učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer on nije mogao to u pritvoru posjedovati, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade. Uglavnom nekoga ko je imao pristup Praljku prije ulaska u sudnicu."

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE

Govornica: Rubina Čengić i Maja Gasal- Vražalica

U Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Rubina Čengić, gošća je bila bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini i osnivačica Političke akademije za mlade žene, Maja Gasal- Vražalica, koja priča o procesu uspostave vlasti, o DF-u, o nacionalizmu na terenu...