Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

NVO: Protest zbog "glorifikacije autoritarnog režima Putina u Srbiji"

17. 01. 2019 - 11:08
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: Printskrin/Youtube/ODN

Više nevladinih organizacija i građana potpisalo je, povodom posjete predsjednika Ruske federacije, protest zbog "glorifikacije autoritarnog režima Vladimira Putina u Srbiji".

Oni ocjenjuju da posjeta predsjednika Putina, uz svu medijsku pompu, daje dodatni vjetar u leđa urušavanju već oštećenih demokratskih institucija, prava i sloboda građana Srbije pod krinkom srpsko-ruskog prijateljstva.  

"Ovom prilikom želimo da pošaljemo poruku solidarnosti sa svim žrtvama političke represije u Rusiji, a naročito prema aktivistima za ljudska prava i pripadnicima/cama LGBT+ zajednice, koji su izloženi sistematskoj diskriminaciji i brojnim oblicima mučenja i nasilja", navodi se u protestu.  

Posebno je zastrašujuće, kako se ističe, to što su tokom prošle godine otkrivene takozvane "anti-gej čistke" u Čečeniji, koje su dovele do stvaranja prvog koncentracionog logora za gej i bi muškarce. 

"Osim stravičnih progona u Čečeniji, na području čitave Rusije se pod režimom Putinove stranke dešavaju izrazita kršenja ljudskih prava: Ruska Duma je dekriminalizovala porodično nasilje koje ne dovodi do ozbiljnih telesnih povreda, pripadnici nadležnih institucija se surovo suprotstavljaju bilo kakvoj vrsti slobodnog okupljanja, dok se opozicija zastrašuje na razne načine", navodi se u protestu.  

Podatak da je od 1992. godine do 2019. u Rusiji ubijeno 58 novinara, dovoljno govori kakva je prespektiva slobode medija ukoliko je Putinova Rusija uzor Srbiji.  

Od 2012. godine organizacije za ljudska prava koje primaju donacije iz inostranstva u Rusiji su označeni kao “strani agenti”, a od 2017. godine ova kvalifikacija je proširena i na medije koji se finansiraju iz inostranih izvora.  

"Ove mere imaju veliku podršku među srpskim nacionalističkim i populističkim snagama i redovni su pozivi vlastima da ove mere budu sprovedene i u Srbiji", ističe se u saopštenju dostavljenom iz Incijative mladih za ljudska prava.  

Takva vrsta etiketiranja i praktične zabrane organizacija za ljudska prava u svojoj suštini, kako se ocjenjuje, imaju ideju da su demokratija i ljudska prava koncepti koji se “nasilno” uvoze sa Zapada i da našem društvu nisu ni prirodna niti potrebna.  

"Uprkos tome što izvršna vlast Srbije negira da ovakva poseta znači odustajanje od reformi i evroatlanskih integracija, poseta Putina u ovom političkom momentu značajno ukazuje da je vlast u Srbiji spremna da žrtvuje poštovanje ljudskih prava i bolji standard društva zarad snishodljivog odnosa prema Putinovom režimu", navodi se.

Nema mjesta razvoju i slobodi za građane Srbije, ukoliko uzore traži u režimima koji guše slobode i gdje umesto zakona vlada pravo jačeg, ističu potpisnice protestnog pisma, a to su: Da se zna!, Inicijativa mladih za ljudska prava, Autonomni ženski centar, forumZFD Beograd, Žene u crnom, Civil Rights Defenders.  

Potpisnica je i Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, NGO Konsultacije za lezbejke, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Udruženje romsko-srpskog prijateljstva Stablo Kragujevac, LGBT Srbija, Institut za evropske poslove.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Bajtal: Dodik nije u stanju da se dogovori s Miloradom

''Živimo u jednoj psihološki krajnje difuznoj situaciji koja nam uskraćuje sva demokratska prava. Mi smo goli, bosi, bijedni, gladni, nezaposleni, marginalizirani sa nagaženim dostojanstvom prosječnog građanina''