Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Valentin Incko mora koristiti Bonske ovlasti!

17. 01. 2019 - 09:10
|
|
by udrimuski.ba / Nermina Veljan
|
foto: ilustracija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko mora koristiti Bonske ovlasti ne smije više ćutati, a zašto, Baronesa Helić je objasnila u britanskom Domu Lordova. Da podsjetimo, u Domu Lordova sve počinje i baš tu se sve i završava. Upravo tu sjede veliki igrači geopolitike!

Milorad Dodik i Dragan Čović pokušavaju ostvariti svoj separatistički cilj konačne podjele Bosne i Hercegovine, mada to više nije realno, ali stalnim ponavljanjem svoje nacionalističke, šovinističke i ratnohuškačke retorike pokušavaju stvoriti zategnutu i "zatrovanu" klimu među građanima Bosne i Hercegovine. 09. januara 2019. godine na neustavnom danu RS-a, Dragan Čović je javno objelodanio šta je pozadina njegove "stvarne saradnje" sa Dodikom. Uz bezbroj kritika koje je dobio od visokih dužnosnika iz Republike Hrvatske, Evropa se još uvijek nije oglasila. Ponovno se oglasio i bivši Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini  Christian Schwarz-Schilling sa pitanjem "Je li Evropa čula novogodišnji prasak u BiH? EU i Brisel više ne smiju ćutati!", ali Evropa nije!

U proteklom periodu Bosnu i Hercegovinu je napustilo nekoliko stotina hiljada stanovnika u pravcu EU, jer ne žele više da čekaju. Političko Sarajevo, kako ga često nazivaju njegove komšije,  je na oktobarskim izborima pokazalo i dokazalo da želi multietničku državu, pobjedom građanskih stranaka, cca 75% građana Sarajeva je glasalo za promjene, a najgore od svega je što se nikakvo riješenje ne nazire i što svakodnevno po medijima slušamo istu beskrupuloznu i secesionističku retoriku "etničkih vođa"!

Incko već dugi niz godina, ništa ne poduzima da zaustavi ovu vrstu retorike i da krene sa kažnjavanjem i sankcionisanjem bh. političara. On to može! To pravo mu daju Bonske ovlasti koje on ne koristi!

Incko je u Beču 09.10.2018. godine, ocjenjujući regionalnu političku situaciju konstatovao da se Rusija već godinama nešto više angažuje u ovom regionu, a da EU mora prostor snažnije popuniti, jer bi u suprotnom zbog nedovoljne vladavine prava moglo doći do rasta trgovine narkoticima i ljudima, što direktno pogađa Uniju.

Rusija i Turska, Beograd i Zagreb, se sve više petljaju u unutrašnju političku situaciju Bosne i Hercegovine, a što svakodnevno možemo vidjeti po medijima. Građanima Bosne i Hercegovine to ne odgovara! Građani Bosne i Hercegovine to ne žele!

Gospodine Incko, zaustavite što prije secesionističku i ratnohuškaču retoriku etničkih vođa u Bosni i Hercegovini! Zaustavite Milorada Dodika i Dragana Čovića! Ovaj treći (Bakir Izetbegović) se i ne oglašava, a možda se javno oglasi kada ga prime na biro! Bosancima i Hercegovcima ne treba da se ponovi 1992. godina! Svakodnevno slušamo vučiće, brnabiće, plenkoviće, kitaroviće, dodike, čoviće, erdoane, putine... Svima je postalo jasno da to rade zarad svojih privatnih i ličnih interesa, a ne interesa naroda!

Bosanci i Hercegovci treba da se podsjete najvećeg bosanskohercegovačkog političara svih vremena Džemala Bijedića. U Bosni i Hercegovini se još uvijek nije rodio političar kalibra Džemala Bijedića. Džemo je volio Bosnu i Hercegovinu, Hercegovinu malo više, a Velež ponajviše!

Ovako je govorio Džemal Bijedić: „Mi smo revoluciju vojevali i za to da se jednom za svagda utvrdi čija je ovo zemlja Bosna i Hercegovina, da ne bude ni carska ni spahijska, da ne ostane provincija u pozadini, oko koje se kusuraju velikosrpska i velikohrvatska buržoazija i bosanski begovat."

Baronesa Arminka Helić, britanska političarka bh. porijekla, u svom govoru od 10.01.2019. godine evocirala je sjećanja na preminulog bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna za kojeg je kazala da niko u Britanskom parlamentu nije tako dobro poznavao situaciju u BiH kao on. Helić je naglasila da je Ashdown u više navrata u Britanskom parlamentu iznosio ozbiljna upozorenja zbog situacije u regionu, a posebno one u BiH. 

“Bosna se održala zajedno uprkos stalnim naporima da se zemlja razbije. Možda smo kao rezultat ovog napretka tretirali region kao manji prioritet u vanjskoj i sigurnosnoj politici. U EU, posebno, postojao je konsenzus da regionalni problemi treba da budu ostavljeni regionalnim liderima, ignorišući činjenicu da mnogi od tih lidera kažu jednu stvar u Washingtonu, Londonu i Briselu, ali sasvim drugo kada razgovaraju sa građanima i vode politiku u njihovo ime. Dodala je da Srbija i, u manjoj mjeri, Hrvatska, još uvijek omogućavaju svojim zastupnicima u Bosni da potkopavaju suverenitet zemlje, ohrabrujući HDZ da stvori treći entitet unutar FBiH i koristi svoje članstvo u EU kako bi se to ostvarilo. Plašim se da se naša šutnja interpretira kao zeleno svjetlo za daljnje djelovanje nekih lidera u regionu koji na taj način guraju svoju nacionalističku agendu unazad, držeći region u stanju stalne nesigurnosti."- kazala je Helić.

Britanski političar Paddy Ashdown slovio je za veoma principijelnog visokog predstavnika u BiH koji je pokrenuo mnoge reforme u zemlji. Javnosti je poznat po tome  što je koristeći Bonske ovlasti smijenio najveći broj zvaničnika, mahom iz RS-a, koji su kršili Dejtonski sporazum. Riječ je o političaru koji je kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH najviše koristio svoja ovlaštenja. Mnogi se sjećaju 2004. godine kada je samo za jedan dan smijenio čak 59 političara.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko mora koristiti Bonske ovlasti!

Na OVOM linku pogledajte govor baronese Helić u Domu Lordova od 10.01.2019. godine!

arminkaheljicIDEPNDENT

 

.Zadnje dodane