Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Skandal s avionima prerastao je Krstičevića. Što je s Kolindom i Plenkovićem?

16. 01. 2019 - 10:33
|
|
by udrimuski.ba / index.hr
|
foto: EPA

NAKON što je Index objavio i drugi mail koji je poslan iz američkog veleposlanstva, a koji je primio pomoćnik potpredsjednika vlade, potpuno je jasno kako smjena Damira Krstičevića neće biti dovoljna.

Naime zbog niza propusta oko natječaja za nabavku borbenih aviona i zataškavanja čitave afere postavlja se pitanje odgovornosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenković. No, krenimo redom.

Tvrdili su da ne postoji dokument, a ni upozorenja. Ništa od toga nije istina

Index je jučer i danas objavio dva maila upozorenja američke strane iz prosinca 2017. godine i siječnja 2018. godine iz kojih je bilo razvidno ne samo da Hrvatska neće moći realizirati nabavku izraelskih Baraka, nego i da se hrvatska strana namjerno oglušila na preporuke kojima se trebala osigurati u poslu vrijednom najmanje pola milijarde dolara i za koji su trošeni novci poreznih obveznika najmanje godinu i pol dana.

Danas smo objavili kako je prije godinu dana, točnije 18. siječnja 2018. godine, Petar Mihatov, pomoćnik potpredsjednika vlade Damira Krstičevića, iz američkog veleposlanstva zaprimio dokument za koji je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović javno utvrdila da ne postoji, dok se Plenković ogradio riječima da mu taj dokument - nije poznat. Riječ je o tzv. non paperu, točnije dokumentu pod nazivom "Israel and Greek F-16 Third Party Transfer Whitepaper" koji je datiran 17. siječnja, a stigao je u MORH dan kasnije, 18. siječnja.

O čemu je to Kolinda pričala s Trumpom ako nije znala za ključni dokument?

"Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović kada su je prije šest dana upitali da komentira postojanje famoznog non-papera. Moguće je da je predsjednica, u namjeri da zataška skandal, namjerno lagala, a u slučaju da nije, bio bi to nevjerojatan propust hrvatskih sigurnosnih službi koji je nisu obavijestili o tako važnoj stvari. 

Podsjetimo, Grabar-Kitarović u studenom ove godine o nabavci borbenih zrakoplova razgovarala je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom pa je pitanje o čemu je razgovarala ako tvrdi da dokument u kojem se upozorava na nemogućnost nabavke izraelskih Baraka ne postoji.

Naglasimo kako je sadržaj tog dokumenta objavljen prije gotovo dva tjedna, a sada je jasno kako je i kada stigao u MORH. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na ovu temu ne želi odgovarati na pitanja Indexa. Sada kada je postalo nedvojbeno jasno da sporni dokument ipak postoji, odlučila je šutjeti.

Plenković branio Krstičevića, a sada bježi od javnostiZadnje dodane

Preporučujemo