Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Trumpov kandidat za državnog odvjetnika kaže da će zaštititi istragu o Rusima

16. 01. 2019 - 10:06
|
|
by udrimuski.ba / Hina
|
foto: agencije

KANDIDAT predsjednika Donalda Trumpa za američkog državnog odvjetnika William Barr rekao je danas zastupnicima da će zaštititi saveznu istragu o miješanju Rusije u američke izbore od političkog pritiska, istaknuvši da će donijeti neovisnost toj dužnosti te da neće izbjegavati neslaganja s administracijom. 

"Neću nikome dopustiti da me zastraši pa da učinim nešto za što mislim da je pogrešno, bili to urednički kolegiji ili Kongres ili predsjednik. Ja ću učiniti ono za što mislim da je ispravno", izjavio je Barr na saslušanju pred senatskim Odborom za pravosuđe.

Barr će biti zadužen za Muellerovu istragu

Očekuje se da će Senat, kojim dominiraju republikanci, potvrditi Barra za državnog odvjetnika SAD-a, što znači da će on biti zadužen za istragu posebnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u izbore 2016. i mogućem dosluhu Moskve i Trumpove kampanje.

"Bobu će biti dopušteno da završi svoj posao pod mojim nadzorom", kazao je Barr.

Demokrati strahuju da bi Trumpova administracija mogla pokušati potkopati istragu, koja je česta meta predsjednika i njegovih saveznika.

Barr, koji je obnašao dužnost državnog odvjetnika u administraciji republikanskog predsjednika Georgea H.W. Busha devedesetih godina, rekao je da će on primarno biti odan vladavini zakona, a ne Trumpu. Kazao je da on nije tražio taj posao i da ga je nevoljko prihvatio kada mu ga je Trump ponudio.

Trump često kritizira Muellerovu istragu kao lov na vještice i odbacuje bilo kakav dosluh s Rusijom ili ometanje pravde. Rusija je odbacila zaključke američkih obavještajnih agencija da se miješala u izbore 2016.

Barr je rekao kako se slaže s Muellerovom optužbom da su se ruski entiteti miješali u izbore ili da su barem to pokušali te da ne vjeruje da bi se Mueller bavio lovom na vještice. Zadnje dodane

Otkriveno odakle je donesen otrov za Praljka

"Zna se da je to učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer on nije mogao to u pritvoru posjedovati, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade. Uglavnom nekoga ko je imao pristup Praljku prije ulaska u sudnicu."

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE

Govornica: Rubina Čengić i Maja Gasal- Vražalica

U Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Rubina Čengić, gošća je bila bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini i osnivačica Političke akademije za mlade žene, Maja Gasal- Vražalica, koja priča o procesu uspostave vlasti, o DF-u, o nacionalizmu na terenu...