Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Austrija, Njemačka i Švicarska pogođene snježnim olujama

14. 01. 2019 - 14:24
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Snježni haos koji je pogodio Alpe i njihovu okolinu ne jenjava, nego postaje sve opasniji. U međuvremenu je u Austriji u nekim dijelovima države proglašen najveći stepen opasnosti od lavina.

U pokrajini Salzburg je 17 hiljada ljudi odsječeno od ostatka svijeta zbog velikih nanosa snijega, a spasilačke i ostale službe rade na izmaku snaga i kapaciteta.

Zatvorene su i brojne ceste, a zbog lošeg vremena nije moguće polijetanje helikoptera koji su ključni u namjernom i ciljanom aktiviranju lavina u kontroliranim uvjetima da bi se nakon toga ceste očistile i učinile prohodnima. Opasnost od lavina otežava i željeznički saobraćaj te je nekoliko pruga zatvoreno.

Stručnjaci iz austrijskih službi upozoravaju da u Voralbergu može doći do ekstremno velikih lavina koje bi se mogle sručiti na eksponirana područja, i to s visine iznad 1.500 metara.

Hiljade pripadnika austrijske vojske u akciji su zajedno s vatrogascima, službama spašavanja i ostalima koji se pokušavaju izboriti s golemim nanosima snijega.

Dodatni problem za prohodnost očišćenih saobraćajnica je što teški snijeg slama i zdravo drveće, koje jednostavno ne može izdržati toliku težinu. Zadnje dodane

Preporučujemo

Bajtal: Dodik nije u stanju da se dogovori s Miloradom

''Živimo u jednoj psihološki krajnje difuznoj situaciji koja nam uskraćuje sva demokratska prava. Mi smo goli, bosi, bijedni, gladni, nezaposleni, marginalizirani sa nagaženim dostojanstvom prosječnog građanina''