Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Austrija, Njemačka i Švicarska pogođene snježnim olujama

14. 01. 2019 - 14:24
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Snježni haos koji je pogodio Alpe i njihovu okolinu ne jenjava, nego postaje sve opasniji. U međuvremenu je u Austriji u nekim dijelovima države proglašen najveći stepen opasnosti od lavina.

U pokrajini Salzburg je 17 hiljada ljudi odsječeno od ostatka svijeta zbog velikih nanosa snijega, a spasilačke i ostale službe rade na izmaku snaga i kapaciteta.

Zatvorene su i brojne ceste, a zbog lošeg vremena nije moguće polijetanje helikoptera koji su ključni u namjernom i ciljanom aktiviranju lavina u kontroliranim uvjetima da bi se nakon toga ceste očistile i učinile prohodnima. Opasnost od lavina otežava i željeznički saobraćaj te je nekoliko pruga zatvoreno.

Stručnjaci iz austrijskih službi upozoravaju da u Voralbergu može doći do ekstremno velikih lavina koje bi se mogle sručiti na eksponirana područja, i to s visine iznad 1.500 metara.

Hiljade pripadnika austrijske vojske u akciji su zajedno s vatrogascima, službama spašavanja i ostalima koji se pokušavaju izboriti s golemim nanosima snijega.

Dodatni problem za prohodnost očišćenih saobraćajnica je što teški snijeg slama i zdravo drveće, koje jednostavno ne može izdržati toliku težinu. Zadnje dodane

Otkriveno odakle je donesen otrov za Praljka

"Zna se da je to učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer on nije mogao to u pritvoru posjedovati, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade. Uglavnom nekoga ko je imao pristup Praljku prije ulaska u sudnicu."

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE

Govornica: Rubina Čengić i Maja Gasal- Vražalica

U Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Rubina Čengić, gošća je bila bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini i osnivačica Političke akademije za mlade žene, Maja Gasal- Vražalica, koja priča o procesu uspostave vlasti, o DF-u, o nacionalizmu na terenu...