Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Turska oštro odgovorila Trumpu

14. 01. 2019 - 11:32
|
|
by udrimuski.ba / N1 / AA
|
foto: Freeimages, REUITERS

Republika Turska je upozorila američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne poistovjećuje sirijske Kurde s organizacijom PKK, koja je za vlasti ove države teroristička i njenim sirijskim ogrankom PYD/YPG-om

“Fatalna je greška poistovjećivati sirijske Kurde s PKK-om koji je na američkoj terorističkoj listi i njegovim sirijskim ogrankom PYD/YPG“, poručio je glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je u poruci na Twitteru također naveo kako turska vodi odlučnu borbu protiv terorizma, a ne protiv Kurda.

“Mi štitimo Kurde i sve druge ljude u Siriji od terorističkih prijetnji“, poručio je Kalin.

Kalinove poruke su odgovor na prethodnu prijetnju koju je Trump uputio Turskoj u slučaju da napadne YPG/PKK, koju smatraju terorističkom, nakon povlačenja američke vojske sa sjeveroistoka Sirije.

“Gospodine Trump, teroristi ne mogu biti vaši partneri, niti saveznici. Turska od SAD-a očekuje da poštujete naše strateško partnerstvo i ne želimo da to bude zasjenjeno terorističkom propagandom“, naveo je Kalin.

VEZANE VIJESTI - Trump prijeti Turskoj

Naglasivši da nema nikakve razlike između terorista ISIS-a, PKK-a ili PYD/YPG-a, Kalin je poručio da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija.

Kalinovu reakciju izazvala je Trumpova poruka na Twitteru u kojoj je zaprijetio da će ekonomski uništiti Tursku ukoliko napadne “sirijske Kurde“, odnosno grupu PYD/YPG koja je sirijski ogranak ove organizacije i američki saveznik u borbi protiv terorista ISIS-a. Trump je naveo da će i od “kurdskih partnera“ tražiti da ne provociraju Tursku.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nedavno je najavio da će turske snage uskoro izvesti novu antiterorističku operaciju na istočnoj obali Eufrata koja je pod okupacijom terorista YPG/PKK-a.

U protekle dvije godine turske snage su u dvije takve operacije 'Maslinova grana' i 'Štit Eufrata' oslobodile šire područje na sjeveru i sjeverozapadu Sirije.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 

Tokom trodecenijske oružane kampanje protiv Turske, PKK je ubila najmanje 40.000 ljudi. 

PYD/YPG jesirijski ogranak organizacije PKK i trenutno drži pod okupacijom šire područje na sjeveroistoku Sirije, odnosno na istočnoj obali Eufrata.Zadnje dodane

Otkriveno odakle je donesen otrov za Praljka

"Zna se da je to učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer on nije mogao to u pritvoru posjedovati, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade. Uglavnom nekoga ko je imao pristup Praljku prije ulaska u sudnicu."

Preporučujemo

Potraga za nestalom Salihom Omerović i danas traje

Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima) i danas su nastavili potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice

Batko i Mirnaet Tutnjić: “Udružimo radijske signale da pomognemo ljudima“

Jutros je Djevičanska ostrva posjetio Mirnaet Tutnjić, glavni i odgovorni urednik portala Bosanci.ch i Radio studio B. Tutnjić je OTVORENOJ MREŽI uručio donaciju od 2 500 švicarskih Franaka, za liječenje Merjem Bašić. Kroz kampanju Jedan od hiljadu, Tutnjić je do sada ukupno sakupio 5 300 KM za djecu koja se liječe kroz programu OTVORENE MREŽE

Govornica: Rubina Čengić i Maja Gasal- Vražalica

U Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Rubina Čengić, gošća je bila bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini i osnivačica Političke akademije za mlade žene, Maja Gasal- Vražalica, koja priča o procesu uspostave vlasti, o DF-u, o nacionalizmu na terenu...