Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Turska oštro odgovorila Trumpu

14. 01. 2019 - 11:32
|
|
by udrimuski.ba / N1 / AA
|
foto: Freeimages, REUITERS

Republika Turska je upozorila američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne poistovjećuje sirijske Kurde s organizacijom PKK, koja je za vlasti ove države teroristička i njenim sirijskim ogrankom PYD/YPG-om

“Fatalna je greška poistovjećivati sirijske Kurde s PKK-om koji je na američkoj terorističkoj listi i njegovim sirijskim ogrankom PYD/YPG“, poručio je glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je u poruci na Twitteru također naveo kako turska vodi odlučnu borbu protiv terorizma, a ne protiv Kurda.

“Mi štitimo Kurde i sve druge ljude u Siriji od terorističkih prijetnji“, poručio je Kalin.

Kalinove poruke su odgovor na prethodnu prijetnju koju je Trump uputio Turskoj u slučaju da napadne YPG/PKK, koju smatraju terorističkom, nakon povlačenja američke vojske sa sjeveroistoka Sirije.

“Gospodine Trump, teroristi ne mogu biti vaši partneri, niti saveznici. Turska od SAD-a očekuje da poštujete naše strateško partnerstvo i ne želimo da to bude zasjenjeno terorističkom propagandom“, naveo je Kalin.

VEZANE VIJESTI - Trump prijeti Turskoj

Naglasivši da nema nikakve razlike između terorista ISIS-a, PKK-a ili PYD/YPG-a, Kalin je poručio da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija.

Kalinovu reakciju izazvala je Trumpova poruka na Twitteru u kojoj je zaprijetio da će ekonomski uništiti Tursku ukoliko napadne “sirijske Kurde“, odnosno grupu PYD/YPG koja je sirijski ogranak ove organizacije i američki saveznik u borbi protiv terorista ISIS-a. Trump je naveo da će i od “kurdskih partnera“ tražiti da ne provociraju Tursku.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nedavno je najavio da će turske snage uskoro izvesti novu antiterorističku operaciju na istočnoj obali Eufrata koja je pod okupacijom terorista YPG/PKK-a.

U protekle dvije godine turske snage su u dvije takve operacije 'Maslinova grana' i 'Štit Eufrata' oslobodile šire područje na sjeveru i sjeverozapadu Sirije.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 

Tokom trodecenijske oružane kampanje protiv Turske, PKK je ubila najmanje 40.000 ljudi. 

PYD/YPG jesirijski ogranak organizacije PKK i trenutno drži pod okupacijom šire područje na sjeveroistoku Sirije, odnosno na istočnoj obali Eufrata.Zadnje dodane

Preporučujemo

Bajtal: Dodik nije u stanju da se dogovori s Miloradom

''Živimo u jednoj psihološki krajnje difuznoj situaciji koja nam uskraćuje sva demokratska prava. Mi smo goli, bosi, bijedni, gladni, nezaposleni, marginalizirani sa nagaženim dostojanstvom prosječnog građanina''