Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Čestitka Vlade Makedonije: Ovo je za sve Makedonce, Albance, Srbe, Bošnjake...

11. 01. 2019 - 22:40
|
|
by udrimuski.ba / N1 / Beta/AP
|
foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Vlada Makedonije čestitala je večeras građanima i svim poslanicima usvajanje ustavnih izmjena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO-u i Evropskoj uniji.

Kako se navodi, prihvatanjem ustavnih izmjena kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija i potvrđuju makedonski identitet i državni suverenitet, "građani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo historijsko poglavlje naše države".

"To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsolutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO-u i EU... ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Sjeverna Makedonija", istakla je makedonska vlada.

Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes građana poslanici su glasali za dogovor koji omogućava "međunarodno integrisanje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana".

Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljanstvo biti "makedonsko/Građanin Republike Sjeverne Makedonije".

"Danas smo otvorili novu, svetlu perspektivu budućnosti za sve gradjane naše zemlje, za dobrobit naše djece. Za mirnu, bezbjednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živjeti bolji i prosperitetan život", navodi se u čestitki Vlade Makedonije.Zadnje dodane

Preporučujemo