Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Čestitka Vlade Makedonije: Ovo je za sve Makedonce, Albance, Srbe, Bošnjake...

11. 01. 2019 - 22:40
|
|
by udrimuski.ba / N1 / Beta/AP
|
foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Vlada Makedonije čestitala je večeras građanima i svim poslanicima usvajanje ustavnih izmjena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO-u i Evropskoj uniji.

Kako se navodi, prihvatanjem ustavnih izmjena kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija i potvrđuju makedonski identitet i državni suverenitet, "građani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo historijsko poglavlje naše države".

"To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsolutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO-u i EU... ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Sjeverna Makedonija", istakla je makedonska vlada.

Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes građana poslanici su glasali za dogovor koji omogućava "međunarodno integrisanje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana".

Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljanstvo biti "makedonsko/Građanin Republike Sjeverne Makedonije".

"Danas smo otvorili novu, svetlu perspektivu budućnosti za sve gradjane naše zemlje, za dobrobit naše djece. Za mirnu, bezbjednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živjeti bolji i prosperitetan život", navodi se u čestitki Vlade Makedonije.Zadnje dodane

Putin izbjegao blamažu da govori na partijskom skupu

Hvala na prijateljstvu. Od najavljenog govora ruskog predsjednika Vladimira Putina, hiljade okupljenih građana ispred Hrama Svetog Save u Beogradu moglo je da čuje samo ove tri riječi. Da li je zapravo bilo planirano da se Putin obrati okupljenima ili je po srijedi bila želja predsjednika Srbije koju Putin svjesno nije ispunio?

Preporučujemo