Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

MASOVNA HAPŠENJA U TURSKOJ: Naređeno privođenje više od 100 osoba povezanih sa Fetulahom Gulenom

11. 01. 2019 - 16:54
|
|
by udrimuski.ba / Srna
|
foto: profimedia

 

Turska je naredila hapšenje više od 100 vojnika i bivših studenata vojnih škola zbog sumnje da su povezani sa mrežom imama iz SAD Fetulaha Gulena, koji je optužen za orkestrovanje neuspjelog vojnog udara 2016. godine, saopštilo je danas tužilaštvo.

Policijske operacije protiv Gulenovih pristalica provode se redovno od neuspjelog puča, a nedavno su pojačane. Gulen demantuje da je umiješan u vojni udar u kojem je ubijeno 250 ljudi.

Kancelarija glavnog tužioca u Istanbulu saopštila je da je naredila hapšenje 50 osumnjičenih, među kojima je šest oficira. Ostali su studenti vojne akademije koji su izbačeni poslije puča.
Ova operacija odvija se u 16 provincija, a fokusirana je na telefonske razgovore osumnjičenih, navodi se u saopštenju.

U južnoj provinciji Adana tužilaštvo je naredilo hapšenje još 52 vojnika, od kojih su 42 u aktivnoj službi. Operacija se sprovodi u 20 provincija, javila je državna agencija Anadolija.

Među osumnjičenima su pukovnici, majori, poručnici i ostali aktivni oficiri. Mnogi su već privedeni, navodi se u izvještaju.

TAGOVI:Zadnje dodane

Zastupnički dom američkog Kongresa protiv ukidanja sankcija Rusiji

Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je zajedno s demokratskim kolegama glasovalo protiv ublažavanja sankcija tvrtkama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa

Blair: Odgađanje BREXIT-a je neizbježno

Odgađanje BREXIT-a sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbili dogovor Therese May o povlačenju ove države iz Evropske unije

Preporučujemo