Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mesić: Sumnjam da je Del Vechio u Banja Luku otišao na svoju ruku

11. 01. 2019 - 11:57
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, za Avaz.ba kazao je da nije nimalo iznenađen jučerašnjom posjetom Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija na proslavi neustavnog dana RS

- Ne iznenađuju me potezi Dragana Čovića, jer on jeste za BiH, ali s figom u džepu. On je stari saradnik Milorada Dodika i njih dvojica rade na istoj valnoj dužini - kazao je Mesić.

Istaknuo je da su problem oni koji podržavaju Čovića.

- Ne znam je li svi ti koji ga podržavaju znaju da on radi na razbijanju BiH ili jednostavno ne znaju pa ga podržavaju. Ono što me iznenađuje je da je ambasador Hrvatske došao "slaviti dan RS", a tada je zapravo započelo razbijanje Bosne i Hercegovine - navodi Mesić.

Napomenuo je da je Republika Srpska proizvod Dejtonskog sporazuma, a da se sve ovo desilo prije Dejtona.

- Sasvim je jasno da je Ustavni sud imao pravo kada je to zabranio - kaže bivši predsjednik Hrvatske.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas pozvao u Zagreb na razgovor ambasadora Ivana Del Vechija. 

Na upit misli li da je hrvatski ambasador na obilježavanje neustavnog dana RS otišao sam ili je prethodno obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske, sagovornik odgovara:

- Kako je uopće moguće da hrvatski ambasador ode na proslavu dana koji je zabranio Ustavni sud BiH? Mislim da Ivan Del Vechio ne bi otišao sam na obilježavanje u Banju Luku. Sumnjam da je otišao na svoju ruku.

TAGOVI:Zadnje dodane

Kojović: Osuđujem neljudski gest Vučića

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ocijenio je kako se Aleksandar Vučić "vratio na poziciju s koje je poručivao da jedan srpski vrijedi koliko sto muslimanskih života"

Preporučujemo