Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tramp na granici s Meksikom: To je pitanje zdravog razuma, bez zida bit će samo problema i mnogo mrtvih

11. 01. 2019 - 08:04
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

Od vlade traži 5,7 milijardi dolara

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) branio je u Mekelenu, teksaškom gradu na granici s Meksikom, svoju ideju o izgradnji zida, koja je izazvala raspravu s demokratima te uzrokovala djelimičnu paralizu američke administracije.

- To je pitanje zdravog razuma. Njima treba prepreka, njima treba zid. Bez toga bit će samo problema. I mnogo mrtvih - rekao je Tramp dodavši kako "nema ničega boljeg od zida".

Američki predsjednik traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koju je obećao tokom kampanje, dok njegovi politički suparnici kategorički odbijaju deblokirati sredstva za projekt koji smatraju nemoralnim, skupim i nedjelotvornim.

Zbog zastoja u proračunu 800.000 zaposlenika savezne vlade nema plaću

Zbog zastoja u raspravi o proračunu, već više od dvije sedmice oko 800.000 zaposlenika savezne vlade nije primilo plaću. Duža blokada savezne vlade "znatno bi se odrazila" na vodeću ekonomiju svijeta, upozorio je šef američke središnje banke Džeremi Pauel (Jerome Powell).

Prije nego što je sletio u Teksas, Tramp je na Twitteru objavio da će otkazati učestvovanje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji se održava od 21. do 25. januara, upozorvajući na "nepopustljivost demokrata". 

- Mislim da je puno lakše pregovarati s Kinom nego s opozicionom strankom - naglasio je Tramp. 

Ako se do nedjelje ne nađe kompromis, ova će blokada američke vlade nadmašiti onu iz vremena Bila Klintona (Bill Clinton) 1995./96. koja je trajala 21 dan.

Političke napetosti sprečavaju svaku mogućnost postizanja dogovora u Vašingtonu, a to dokazuje i nedavni Trampov nagli odlazak sa susreta s čelnicima demokrata.  

- Predsjednik je ustao i otišao - rekao je Čak Šumer (Chuck Schumer), vođa demokrata u Senatu, neposredno nakon toga kratkoga sastanka.

TAGOVI:Zadnje dodane

Zastupnički dom američkog Kongresa protiv ukidanja sankcija Rusiji

Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je zajedno s demokratskim kolegama glasovalo protiv ublažavanja sankcija tvrtkama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa

Blair: Odgađanje BREXIT-a je neizbježno

Odgađanje BREXIT-a sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbili dogovor Therese May o povlačenju ove države iz Evropske unije

Preporučujemo