Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Nakon što je prisustvovao obilježavanju neustavnog dana RS, Del Vechio bi mogao biti razriješen funkcije

11. 01. 2019 - 07:56
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Del Vechio na banjalučku proslavu otišao bez njihovog znanja

Premijer Hrvatske Andrej Plenković zatražio je od potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora Ivana Del Vechia u Hrvatsku. 

Ministarstvo je jučer objavilo da je Del Vechio pozvan u Zagreb i, kako piše Večernji, već je bio kod ministrice Marije Pejčinović Burić gdje je pozvan na konsultacije.

Del Vechio je u srijedu prisustvovao svečanoj akademiji u Banjoj Luci u povodu obilježavanja dana RS, koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim jer je diskriminirajući za Hrvate i Bošnjake. 

Iako su tu banjalučku proslavu ignorirali gotovo sve diplomate u BiH, Del Vechio je, zapravo kao jedini diplomat iz Evropske unije, ipak tamo otišao i, prema posanjima Novinske agencije Srna, navečer srdačno razgovarao s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH. 

Kako navodi Večernji, velika je vjerovatnoća da će Del Vechio biti razriješen. 

Na istoj proslavi u Banjoj Luci posmrtno je odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a. Lisicu je hrvatsko pravosuđe osudilo na zatvorsku kaznu od 15 godina za ratne zločine na području Šibenika. Proglašen je krivim jer je, kao zapovjednik oklopnih i topovskih jedinica u sastavu Kninskog korpusa, po nalogu Ratka Mladića, u septembru 1991. naredio topovske napade na Šibenik. Isti orden na proslavi u Banjoj Luci dodijeljen je i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić, a prijašnjih godina to odličje dobili su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Uz Del Vechia je na proslavi bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i inače u dobrim odnosima s Dodikom, pa većina ipak nije toliko iznenađena njegovim odlaskom na tu neustavnu proslavu “Dana Republike”. 

Hrvatski ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević istaknuo je da Čović ima autonomiju i da s njegovim odlukama hrvatski HDZ nema veze. Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske saopćilo je da je Del Vechio na banjalučku proslavu otišao bez njihovog znanja te oštro osudilo i odlikovanje Lisice. 

Ministar Tomo Medved osudio je ovaj čin, dok je ministar Damir Krstičević (HDZ) kazao da je Del Vechijev potez sramotan. Zadnje dodane

Kojović: Osuđujem neljudski gest Vučića

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ocijenio je kako se Aleksandar Vučić "vratio na poziciju s koje je poručivao da jedan srpski vrijedi koliko sto muslimanskih života"

Preporučujemo