Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Snježna oluja hara Evropom, 14 osoba poginulo

09. 01. 2019 - 14:36
|
|
by udrimuski.ba / B92
|
foto: AFP

Austrijski zvaničnici podigli su upozorenje na lavine na najviši mogući nivo u nekoliko regiona

Najmanje 14 osoba poginulo je u snježnim olujama koje su posljednjih dana pogodile Evropu, a najteže stanje je u Alpama.

Austrijski mediji prenijeli su da je jedan učitelj (62) poginuo dok se skijao u austrijskom skijalištu kada je pao i ostao zakopan u snijegu.

Austrijski zvaničnici podigli su upozorenje na lavine na najviši mogući nivo u nekoliko regiona, a oko 350 stanovnika njemačke pokrajine Bavarske je zatrpano snijegom, prenose mediji.

U pojedinim dijelovima Austrije i na jugu Njemačke i dalje su zatvorene škole, a nekoliko autoputeva je blokirano.  

Kako se navodi, blokiran je put blizu Minhena, a spasioci na kamionima pokušavaju dostaviti hranu zametenim zajednicama u Bavarskoj.  

Opasnost od lavina povećala se u toku noći, a u Štajerskoj je opasnost od lavina podignuta na najviši, peti nivo, pišu mediji. 

Kako se navodi, za danas se očekuju snježne padavine uz jak vjetar, što može dovesti do snježnih nanosa i pokretanja lavina.

Osim lavina, i snijeg stvara probleme i u saobraćaju.  

Tako se na autoputu A12 u Austriji zbog velike količine snijega srušilo stablo, što je dovelo do poteškoća u odvijanju saobraćaja.

Mediji prenose da je oko 1.000 domaćinstava u Tirolu ostalo bez struje, a očekuje se da bi u toku dana taj broj mogao porasti.

U Donjoj Austriji oko 270 domaćinstava je bez struje, a prekid snabdijevanjem električnom energijom uzrokovalo je to što je vjetar srušio drveće na vodove. 

TAGOVI:Zadnje dodane

Zastupnički dom američkog Kongresa protiv ukidanja sankcija Rusiji

Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je zajedno s demokratskim kolegama glasovalo protiv ublažavanja sankcija tvrtkama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa

Blair: Odgađanje BREXIT-a je neizbježno

Odgađanje BREXIT-a sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbili dogovor Therese May o povlačenju ove države iz Evropske unije

Preporučujemo