Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Saudijski prijestolonasljednik Salman: “Saudijska Arabija je počela finansirati širenje vehabizma na nagovor Zapadnih sila za vrijeme Hladnog rata”

09. 01. 2019 - 08:39
|
|
by haber.ba/udrimuski.ba
|
foto: AFP

Saudijski prijestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman, rekao je u intervjuu za američki “The Washington Post” kako je saudijsko finansiranje širenja vehabizma započelo kao rezultat traženja Zapadnih zemalja da to čine kako bi se stvorio otpor prema Sovjetskom savezu za vrijeme Hladnog rata.

Salman ističe kako su Zapadne zemlje tražile od Saudijske Arabije da investira u džamije i medrase izvan zemlje navodeći kako će to zaustaviti širenje sovjetskog utjecaja na muslimanske zemlje.

Nadalje, Salman tvrdi kako finansiranje širenja vehabizma danas dolazi većinom od raznih “fondova” unutar Saudijske Arabije, ne nužno od strane saudijskih vlasti, prenosi “Advance“.

Među ostalim temama Salman je upitan je li istina da visokog savjetnika Bijele kuće, Trumpovog zeta Jareda Kushnera, “drži u svom džepu”? Salman je odbacio takve tvrdnje.

Zanimljivo je istaknuti kako je intervju odrađen 22. ovog mjeseca, za vrijeme Salmanove posjete SAD-u, ali intervju je objavljen tek sada nakon što je saudijska ambasada dala dopuštenje za objavu određenih segmenata intervjua.Zadnje dodane

Zastupnički dom američkog Kongresa protiv ukidanja sankcija Rusiji

Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je zajedno s demokratskim kolegama glasovalo protiv ublažavanja sankcija tvrtkama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa

Blair: Odgađanje BREXIT-a je neizbježno

Odgađanje BREXIT-a sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbili dogovor Therese May o povlačenju ove države iz Evropske unije

Preporučujemo