Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Saudijka koja zbog straha bježi od porodice od UN-a dobila status izbjeglice

09. 01. 2019 - 07:50
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba
|
foto: RAHAF MOHAMMED AL-QUNUN - EPA-EFE

Saudijka koja je pobjegla od svoje porodice te koja odbija napustiti hotel u Bangkoku dobila je status izbjeglice od UN-a, saopćile su australske vlasti.

Radi se o osamnaestogodišnjoj djevojci Rahaf Mohammed al-Qunun koja je odbila ući u avion na letu iz Bangkoka prema Kuvajtu u ponedjeljak te se zabarikadirala u sobi aerodromskog hotela.

Ona tvrdi da to čini zbog straha da će je porodica ubiti jer se odrekla islama. UN-ova agencija za izbjeglice je njen slučaj proslijedila Australiji zbog mogućeg premještanja, čime je dobila status izbjeglice, piše BBC.

Prethodno je Rahaf zatražila zaštitu od Kanade, SAD-a, Australije i Velike Britanije te je zamolila da je kontaktiraju predstavnici ovih zemalja.

U kratkom saopćenju je australsko Ministarsvo unutrašnjih poslova navelo da će se prema ovom slučaju odnositi na "uobičajen način" te da se neće dodatno oglašavati o ovom slučaju.

Otac i brat pomenute djevojke su stigli u Tajland, ali ona odbija susret s njima. Odbacivanje islama se u Saudijskoj Arabiji kažnjava smrću. Tajlandski zvaničnici za imigraciju su prvobitno rekli da se ona treba vratiti u Kuvajt.Zadnje dodane

Zastupnički dom američkog Kongresa protiv ukidanja sankcija Rusiji

Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je zajedno s demokratskim kolegama glasovalo protiv ublažavanja sankcija tvrtkama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa

Blair: Odgađanje BREXIT-a je neizbježno

Odgađanje BREXIT-a sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbili dogovor Therese May o povlačenju ove države iz Evropske unije

Preporučujemo