Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Borba protiv nacionalizma: Priznanje Snježani Kordić za osobu godine

30. 12. 2018 - 23:27
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: ilustracija

Lingvistica Snježana Kordić, koja je oštra protivnica segregacije u obrazovanju i "dvije škole pod jednim krovom", zagovornica teze o policentričnom jeziku i borkinja protiv nacionalizma dobila je priznanje za osobu 2018. godine, koje joj je dodijelio Centar za kritičko mišljenje i portal Tačno.net.

U godini 2017., Snježana Kordić aktivno je sudjelovala u izradi Deklaracije o zajedničkom jeziku, da bi cijelu 2018. godinu provela braneći njezin sadržaj i potpisnice i potpisnike Deklaracije - kako navode u obrazloženju - od uvreda i prijetnji nacionalističkih glasinika mržnje.

Kordić je s punom sviješću o posljedicama na svoj život odbila pristati na promjenu paradigme i postati sluga nacionalizmu.

Posljedica je da je Snježana Kordić, unatoč tome što je habilitirana naučnica i autorica nekoliko knjiga pisanih na na tri svjetska jezika, kao i desetine naučnih i stručnih radova, prikaza i eseja, bez posla na fakultetu i bez ikakvih redovnih primanja, kao i bez zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj.

Tokom 2018. godine Deklaraciju o zajedničkom jeziku promovirala je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Austriji i Japanu.

"Ustrajnom borbom Kordić je doista radila na tome „da se svijet promijeni“ ispunjavajući ulogu intelektualca kao djelatnog i aktivnog pojedinca s obavezom da modelira društvene pojave u smjeru emancipacije i progresivne promjene. Snježana Kordić se nije povukla od polemike, niti je u bilo kojem trenutku dopustila da njena argumentacija bude ispod visokog akademskog i naučnog nivoa, smatrajući da niti jedno ideološko iskrivljenje ne može pobiti naučne istine. Smatramo da je lingvistica Kordić značajno doprinijela i pokazala smjer u kojem treba djelovati cjelokupna akademska zajednica. Prozrijeti u ideološku matricu, pri čemu je ta matrica podržana od državnih ideoloških aparata, dekonstruirajući ideološke narative, te adresirajući odgovornost stalna je pojava u radu lingvistice Kordić. Njen rad je prepoznat i visokokvalitetno ocijenjen u mnogim naučnim centrima u svijetu, čime je zanimanje za zajednički jezik ponovo, unatoč svemu, probuđeno među brojnim istraživačima i istraživačicama", navode iz Centra za kritičko mišljenjeZadnje dodane

Farmaceuti u Tuzli zaprijetili: Zatvorit ćemo apoteke!

Magistri farmacije s područja Tuzlanskog kantona neće odustati od zahtjeva za povećanje cijene usluge za izdavanje lijekova na recept. Trenutno se takva usluga u apotekama naplaćuje 1 KM sa PDV-om, a, primjerice, ista usluga u Zeničko-dobojskom kantonu iznosi 1,75 KM, a u Sarajevskom 1,91 KM

Preporučujemo