Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bajtal: David Dragičević je ponovo ubijen

27. 12. 2018 - 08:12
|
|
by udrimuski.ba / vijesti.ba
|
foto: ilustracija

Da su svi građani okupljeni na Trgu Krajine u Banjoj Luci mogli stati u policijsku stanicu i zatvor, svi bi bili pohapšeni, jer je policija RS-a bila opremljena upravo tako da silom može napraviti šta god želi.

Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba ugledni profesor i politički analitičar Esad Bajtal prokomentarisao nemile scene koje su se jučer odigravale u Banjoj Luci.

Bajtal je ponašanje pripadnika policije RS-a ocijenio voluntarističkim činom samovolje koji je neko naredio.

- Neko je u skladu sa svojim potrebama da sakrije ubicu mladića Davida Dragičevića i u nedostatku argumenata kojim bi ponudio odgovor koji traže njegovi roditelji, odlučio da cijelu tu priču prekrati silom - ocjenjuje Bajtal.

Naglašava kako bi policija trebala biti u službi građana, a ne da se okreće protiv njih.

- Pa mi smo na ovim prostorima imali nešto što se zvalo narodna milicija. Dakle, milicija u službi naroda, policija u službi građana, a ne u službi vlasti. Policija mora štititi građane od samovolje, kako od njih samih, jer uvijek imate individue koje bi nešto rješavale silom, tako i od režima koji pokazuje nasilnost kakvu smo i jučer vidjeli - dodaje Bajtal.

Prema njegovim riječima, David Dragičević jučer je u simboličkoj ravni ponovo ubijen hapšenjem njegovih roditelja Davora Dragičevića i Suzane Radanović i svih onih koji su došli da traže pravdu.

Smatra kako je sasvim jasno da na cijeloj teritoriji BiH i dalje nema pravne države.

- Mi zapravo čak nemamo ni građana, i to je naša tragedija. Imamo etno-podanike. A sve dok razdruženi etno-podanici u odbranu svojih prava - ljudskih, civilizacijskih, demokratskih - ne stanu kao združeni građani BiH, ovdje neće biti ni reda, ni demokratije niti pravne države. Vladat će samovolja, kakvu smo na djelu vidjeli i jučer u Banjoj Luci - zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“