Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mogherini uoči sastanka: Mnoge teme, od Irana do Zapadnog Balkana

10. 12. 2018 - 09:04
|
|
by udrimuski.ba / Agencije
|
foto: Reuters

Uoči početka sastnka ministara vanjskih poslova Evropske unijeu Briselu novinarima se obratila visoka predstavnica za vanjsku poslitiku Federica Mogherini koja I predsjedava sastankom. Jedna od tema razgovora će biti region Zapadnog Balkana, a posebno će se raspravljati o posljednjim dešavanjima u Bosni I Hercegovini nakon nedavnih izbora.

"Danas nas na dnevnom redu očekuje mnogo rasprava praktično ćemo pokriti cijeli svijet od Venezuele i Irana, do Ukrajine i Zapadnog Balkana. Tokom dana ćemo se sastati sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine Pavlom Klimkinom i razgovarat ćemo o dešavanjima tamo. Više informacija ću za vas imati kasnije tokom dana", kazala je Mogherini.

Očekuje se da će se Mogherini medijima obratiti u 15:30 kada bi trebali biti predstavljeni zaključci posljednjeg ovogodišnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije. Njen kolega iz Evropske komisije koji je zadužen za proširenje Unije Johannes Hahn se ipak više fokusirao na makedonsku situaciju.

“Nadam se da će do polovine iduće godine Makedonija napraviti neophodni pomak. Kada je u pitanju situacija sa bivšim premijerom Gruevskim razumio sam šta je u svojim amandmanima poručio Evropski parlament, ali nemam daljih komentara”, kazao je Hahn.

Evropski šefovi diplomatija razgovore će početi raspravom o stanju ljudskih prava u svijetu, a u povodu 5. Decembra Dana ljudskih prava I 70. godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.Zadnje dodane

Kojović: Osuđujem neljudski gest Vučića

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ocijenio je kako se Aleksandar Vučić "vratio na poziciju s koje je poručivao da jedan srpski vrijedi koliko sto muslimanskih života"

Preporučujemo