Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Izrael odobrio prodaju softvera za špijunažu Saudijskoj Arabiji

10. 12. 2018 - 08:45
|
|
by udrimuski.ba / Beta
|
foto: REUTERS/Ilustracija

Izrael je odobrio cyber kompaniji NSO da proda softver za špijunažu Saudijskoj Arabiji, kako bi mogla hakirati disidente i neprijatelje prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, objavio je WP, pozivajući se na dva bivša sigurnosna dužnosnika SAD-a.

Izvještaju u američkom listu o prodaji sustava Pegasus Rijadu prethodila je tužba oštrog kritičara saudijske kraljevske obiteli Omara Abdulaziza koji živi u Kanadi. 

U tužbi se navodi da su Saudijci nadgledali njegovu komunikaciju s ubijenim saudijskim novinarom Jamalom Khashoggijem, koristeći softver kompanije NSO sa sjedištem u Izraelu. Kolumnist WP-a piše kako je saudjski dužnosnik Saud al Kahtani namjeravao nabaviti Pegasus za mrežu nadgledanja čiji je cilj pomoći MBS u "borbi protiv unutarnjih neprijatelja". 

Neimenovani američki dužnosnici rekli su da je Izrael odobrio prodaju te tehnologije Saudijcima, usprkos sumnji da oni preprodaju visoko osjetljive tehnologije drugoj arapskoj državi s kojom Izrael nema odnose. Zaključeno je međutim da prodaja doprinosi razvoju izralsko-saudijskih odnosa i politici suprotstavljanja Iranu, kao i podjeli obavještajnih informacija u regiji. 

Prodaju sustava mora odobriti agencija za kontrolu izvoza Ministarstva obrane  Izralea. Ministarstvo je odbilo komentirati svoju politiku pozivajući se na brigu za sigurnost. 

WP je objavio i kako je softver prodan preko ogranka kompanije koji je stacioniran u Luksemburgu.

TAGOVI:Zadnje dodane

Zastupnički dom američkog Kongresa protiv ukidanja sankcija Rusiji

Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je zajedno s demokratskim kolegama glasovalo protiv ublažavanja sankcija tvrtkama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa

Blair: Odgađanje BREXIT-a je neizbježno

Odgađanje BREXIT-a sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbili dogovor Therese May o povlačenju ove države iz Evropske unije

Preporučujemo