Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kriza kriptovaluta: Nekadašnjih 1.000 sada vrijedi 63 eura

09. 12. 2018 - 10:30
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Cjelokupna vrijednost tržišta kriptovaluta pala je u petak, 7. decembra, ispod 100 milijardi eura prvi put ove godine. Bitkoin, koji je i dalje najskuplji digitalni novac, na berzi Bitstamp košta samo 2.940 eura. 

Prije godinu, 8. decembra 2017. godine, bitkoin je na berzama dostigao cijenu od gotovo 15.000 eura. Iako je priličan broj kriptovaluta imao rast tokom posljednja 24 sata, ukupno tržišno stanje je i dalje pesimistično. Cijene većine najvećih kriptovaluta dodatno su pale ove sedmice, i to značajno.  

Bitkoin je u proteklih sedam dana izgubio 20 posto svoje vrijednosti, a gotovo 50 posto prošlog mjeseca. Ether (Ethereum) je pojeftinio za više od mjesec za gotovo 60 posto. Slično tome, cjenovnu nesreću doživjela je i većina drugih prepoznatljivih kriptovaluta.  

Ether, koji je uz bitkoin vjerovatno najpoznatije ime na tržištu kriptovaluta, od 13. januara ove godine, kada je dostigao rekordnu cijenu od gotovo 1.400 američkih dolara ili oko 1.220 eura, do danas, kada na berzama košta 77 eura, pao je gotovo 94 posto.  

Ko je u ether na vrhuncu rasta cijene uložio 1.000 eura, do danas bi ostvario gubitak od 937 eura, a vrijednost njegove investicije bi iznosila samo 63 eura.

TAGOVI:Zadnje dodane

Zastupnički dom američkog Kongresa protiv ukidanja sankcija Rusiji

Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je zajedno s demokratskim kolegama glasovalo protiv ublažavanja sankcija tvrtkama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa

Blair: Odgađanje BREXIT-a je neizbježno

Odgađanje BREXIT-a sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbili dogovor Therese May o povlačenju ove države iz Evropske unije

Preporučujemo