Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kinezi krenuli na tamnu stranu Mjeseca, ponijeli i krompir

09. 12. 2018 - 10:00
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Kina je u subotu rano ujutro po lokalnom vremenu lansirala novu svemirsku sondu i krenula na iznimno ambicioznu misiju kojom žele osvojiti tamnu stranu Mjeseca.

Ako misija bude uspješna, to bi značilo da su ljudi prvi put stigli na tamnu stranu Mjeseca koja je grublje konfiguracije od one koja je vidljiva.

Sonda "Chang'e-4" lansirana je s poligona "Xichang" na jugozapadu Kine. Neki stručnjaci procjenjuju da će sondi trebati 14 dana do odredišta. Drugi kažu da će trebati i do 27 dana.

- Bit ćemo kao da smo gluhi i slijepi. Najveći izazov bit će uspostava komunikacije s tamnom stranom Mjeseca koja nije u dometu izravnih signala i nevidljiva je sa Zemlje - kaže Oujang Zijan (Ouyang Ziyuan) profesor iz Kineske akademije nauka.

Sonda ima i spremnik težak tri kilograma u kojem nosi krompir i biljku talijin da bi na Mjesecu testirali 'mini biosferu', odnosno proučavali disanje biljaka i fotosintezu na Mjesecu, prenose agencije.

Kina je u maju lansirala satelit "Queqiao", koji će prenositi informacije između Zemlje i buduće sonde.

Kina ima ambiciozan svemirski program koji uključuje slijetanje sonde na Mars do 2020., izgradnju vlastite svemirske stanice do 2022. i slanje istraživačke misije na Jupiter do 2029. godine.

TAGOVI:Zadnje dodane

Zastupnički dom američkog Kongresa protiv ukidanja sankcija Rusiji

Više od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak je zajedno s demokratskim kolegama glasovalo protiv ublažavanja sankcija tvrtkama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa

Blair: Odgađanje BREXIT-a je neizbježno

Odgađanje BREXIT-a sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva odbili dogovor Therese May o povlačenju ove države iz Evropske unije

Preporučujemo