Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ivanov: Nisam htio uvesti ratno stanje

08. 12. 2018 - 09:03
|
|
by udrimuski.ba/mostarski.ba
|
foto: avaz.ba

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov negirao je da je 27. aprila prošle godine namjeravao da nasilje u makedonskom parlamentu iskorisiti za uvođenje ratnog stanja.

- U Kabinetu predsjednika Makedonije nikada se nije razgovaralo niti razmišljalo o proglašenju ratnog ili vanrednog stanja - rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

Ove navode da predsjednik Makedonije planira da nasilje u Parlametu iskoristi kao opravdanje za uvođenje ratnog stanja iznijeli su neki od optuženih kojima se sudi zbog učestvovanja u tom nasilnom događaju, kada su pristalice VMRO DPMNE upale u Parlament.

Ivanov je istakao da odbacuje i sve špekulacije da je međunarodna zajednica “vršila bilo kakav pritisak na njega da odstupi od nekakvog plana za proglašavanje ratnog ili vanrednog stanja”. 

Prema njegovim riječima, i Armija je demantirala umiješanost u događaje od 27. aprila, kao i da je Obavještajna agencija, koja je u njegovoj nadležnosti, najoštrije osudila sve pokušaje za njeno miješanje u lažne vijesti.

Ivanov je istakao da je “glavno žarište generisanja svih političkih i sigurnosnih kriza u Makedoniji Uprava za sigurnost i kotraobavještajne poslove (UBK)”, koja je dio Ministarstva unutrašnjih poslova, dodajući da je na to ukazao još prije dvije godine.

- Ako se UBK drznula da bez ikakvog osnova prati aktivnosti mog kabineta i da me kao predsjednika stavlja u službene bilješke koje opisuju nepostojeće događaje, plašim se da pomislim šta se dešava u toj instituciji i kako se kreiraju izvještaji sa fiktivnim izvorima da se postigne određeni cilj - rekao je Ivanov.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo