Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zbog protesta će biti zatvoren i Eiffelov toranj

07. 12. 2018 - 13:35
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: Reuters

Zbog najavljenih protesta protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegove Vlade u subotu će biti zatvoren Eiffelov toranj.

To je još jedna od mjera francuske vlasti u cilju pojačavanja sigurnosti kako bi spriječili nastavak nasilja na protestima koje traje u posljednje tri sedmice.

Pored 8.000 policajaca, koji će biti raspoređeni u glavnom gradu Francuske, pariski policijski inspektori identifikovali su 14 sektora visokog rizika koji će biti očišćeni.

Meta demonstranata mogli bi biti ulični mobilijar i gradilišta pa će zbog toga pariska policija ukloniti staklene kontejnere, ograde i građevinske mašine u identifikovanim sektorima visokog rizika, među kojima je avenija Champs-Elysees.

U cijeloj zemlji biće mobilizovano 89.000 policajaca, što je znatno više od 65.000 koliko ih je bilo na francuskim ulicama prošlog vikenda. Tada je preko 130 ljudi povrijeđeno i više od 400 uhapšeno u najgorim uličnim nemirima u Francuskoj u posljednjih nekoliko decenija.

Pored Eiffelovog tornja, mnoge trgovine i muzeji širom Francuske, uključujući muzej Orsay i Grand Palais, bit će zatvorene iz sigurnosnih razloga.

"Moramo zaštititi mjesta kulture u Parizu, ali i svugdje u Francuskoj", izjavio je ministar kulture Franck Riester.Zadnje dodane

Preporučujemo