Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Narednih dana zadržavanje ili daljnji porast zagađenja zraka

07. 12. 2018 - 10:50
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

Sarajevo: Nastavlja se trend

Danas i tokom naredna dva dana mogu se očekivati slični meteorološki uvjeti u najzagađenijim područjima koji će uvjetovati zadržavanje ili daljnji porast koncentracija zagađujućih materija, pogotovo danas, u zraku uz mogućnost kratkotrajnih i mjestimičnih smanjenja koncentracija tokom sutrašnjeg dana, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Izmjerene koncentracije zagađujućih materija jutros zadržavaju sličan trend kao i jučer, s tim da su trenutno koncentracije lebdećih čestica u padu u Jajcu.

Opći geografski i meteorološki uvjeti u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka.

Visoke i nezdrave koncentracije zagađujućih materija u zraku su i tokom četvrtka karakterizirale zrak u kotlinskim dijelovima Bosne i nije bilo značajnijih promjena u odnosu na prethodni dan osim u Sarajevu, gdje su koncentracije lebdećih čestica bile skoro dvostruko niže nego u srijedu.

Koncentracije lebdećih čestica su bile iznad propisane granične vrijednosti na svim mjernim mjestima.

U Sarajevu su se srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica PM 10 kretale od 70 ug/m3 na Bjelavama, 130 na otoci do 140 ug/m3 na Ilidži. Propisana granična srednja dnevna koncentracija iznosi 50 ug/m3. Dnevni prosjek u Ilijašu je iznosio 155 ug/3. Prekoračenja graničnih vrijednosti za druge mjerene polutante nije bilo.

Srednja dnevna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 izmjerena u Američkoj ambasadi u Sarajevu iznosila je 90 ug/m3.

U ostalim gradovima u kojima se vrši monitoring mjerenja su pokazala slične niže vrijednosti prašine (PM čestice) i dalje izuzetno visoke u Zenici (PM10 od 150- 240 ug/m3), Tuzli ( PM 2.5: 95-120 ug/m3), Lukavcu (140 ug/m3). U Zenici je na stanici Tetovo izmjerneo i prekoračenje propisane dnevne vrijednosti koncentracija sumpordioksida (240 ug/m3 ; propisano 125 ug/m3) i Živinicama (150 ug/m3).

U Kaknju (66 ug/m3), Goraždu (70 ug/m3) i Jajcu (77 ug/m3) koncentracije lebdećih čestica PM10 su bile umjereno visoke.Zadnje dodane

Poruka američkog ambasadora bh. političarima

Radujem se što ću nastaviti rad moje vlade na prosperitetu, sigurnosti i poštivanju vladavine prava na dobrobit svih građana BiH. SAD kao garantor nastavlja štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Preporučujemo