Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Uručeni certifikati o dodjeli mandata poslanicima u Predstavničkom domu PSBiH

06. 12. 2018 - 12:13
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: A. Durgut

11.50

Dragan Mektić iz SDS-a kazao je da je CIK ozbiljno narušio izbore u BiH te da će oni biti odgovorni za sve ono što se bude u narednom periodu dešavalo u BiH.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kazao je da njihovo odbijanje da prime certifikate od članova CIK-a predstavlja izraz njihovog nezadovoljstva prema odnosu izborne administracije prema svim prigovorima o izbornoj krađi.

Magazinović je rekao, da je CIK prihvatio zahtjev za ponovnim brojanjem, današnji sastav Predstavničkog doma bio bi skroz drugačiji.

Ovo je prvi put da izabrani zvaničnici ne žele primiti certifikate od CIK-a.

11.49

Borislav Borenović kazao je da je najveća simbolika uručivanja certifikata u tome što desetak poslanika, među kojima su oni iz SDP-a i PDP-a, nisu htjeli primiti certifikate iz ruku članova CIK-a. On je kazao da je PDP na ovaj način htio iskazati svoje nezadovoljstvo odnosom CIK-a prema izbornim krađama i nizu prigovora koje je ta stranka uputila, a na koje se CIK nije obazirao.

11.45

Kandidati za predsjednika Predstavničkog doma su Nermin Nikšić, Denis Zvidzdić, Nebojša Radmanović i Brojana Krišto.

11.40

Iako su bili u sali, certifikate od članova CIK-a nisu preuzeli ni poslanici PDP-a Borislav Borenović i Mira Pekić. 

11.35

Zastupnici SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez, Nada Mladina i Enver Bijedić, iako su u sali gdje se uručuju certifikati, nisu željeli izaći i preuzeti certifikate od članova CIK-a. Kako je uoči početka uručivanja certifikata novinarima kazao Saša Magazinović, oni neće od članova Komisije protiv koje, kako je kazao, "podnose krivičnu prijavu", uzimati certifikate. Oni će taj dokument uzeti naknadno.   

11.26

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u toku je svečano uručenje certifikata poslanicima koji su osvojili mandate u Predstavničkom domu PSBiH na izborima 7. oktobra. 

Članovi Centralne izborne komisije BiH trebali bi uručiti ukupno 42 certifikata, koliko broji, naime, Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić i Adil Osmanović su poslanici SDA.

Iz koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH mandate su dobili Predrag Kožul, Darijana Katić, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović i Borjana Krišto. 

Iz SDP-a u Parlament BiH ušli su Enver Bijedić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina i Nermin Nikšić.

DF će u Parlamentu BiH predstavljati Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš.

Iz SBB-a u Predstavnički dom ušli su Damir Arnaut i Edita Đapo.

Naša stranka će imati dva poslanika, i to Predraga Kojovića i Mirjanu Marinković–Lepić.

Fuad Kasumović izabrani je poslanik Nezavisnog bloka, koji se odrekao ovog mandata te će, umjesto njega, u poslaničku klupu Aida Baručija, dok će Mirsad Kukić predstavljati PDA.

Jasmin Emrić ponovo će biti poslanik A-SDA.

Iz Republike Srpske SNSD će imati šest poslanika, i to Nebojšu Radmanovića, Stašu Košarca, Vojina Mitrovića, Dragana Bogdanića, Nenada Stevandića i Snježanu Novaković-Bursać.

SDS će imati dva poslanika Dragana Mektića i Mirka Šarovića, dok je Obren Petrović u međuvremenu prešao u SNSD, a u izbornu utrku je ušao kao član SDS-a.

PDP će imati dva mandata koja su osvojili Branislav Borenović i Mira Pekić.

DNS će predstavljati Nenad Nešić, dok je Jakov Galić iz Socijalističke partije.

Predstavnički dom PSBiH broji 42 poslanika, od kojih se 28 bira iz FBiH, a 14 iz RS.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati glasove 22 poslanika.

Nakon uručenja certifikata, trebala bi biti održana i konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma BiH.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo