Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Fajon: U Evropskom parlamentu osjećamo da je BiH najsporija u regiji

05. 12. 2018 - 11:31
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: N1

Suočavanjem sa prošlošću ćemo napraviti bolju budućnost - poručila je Tanja Fajon, slovenačka zastupnica u Evropskom parlamentu, komentarišući amandman njenog kolege Igora Šoltesa na amandman o Srebrenici, a koji se odnosi na prijem Srbije u Evropsku uniju.

"Moje mišljenje da odricanje odgovornosti za genocid opterećuje sve generacije. Moramo biti sposobni da se suočimo sa stvarnošću. Suočavanjem sa prošlošću ćemo napraviti bolju budućnost", rekla je.

Pozvala je političare zapadnobalkanskih država da počnu primjenjivati reforme i podsjetila je da je Evropska unija ukazala Kosovu da povećanje taksi na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije šteti privrednicima.

U razgovoru za N1 je Fajon kao najvećim problemom u Bosni i Hercegovini istakla korupciju, te je dodala:

"Mi u Evropskom parlamentu osjećamo da je Bosna i Hercegovina najsporija zemlja u regionu. Ona ima mnoštvo otvorenih pitanja".

Osvrnula se i na put Bosne i Hercegovine ka NATO-u.

"Sjećam se kada smo mi u Sloveniji imali pitanje NATO-a i imali smo referendum. Na kraju su građani bili manje entuzijastični u vezi s tim. Ali, ipak je Slovenija postala članicom Evropske unije i NATO-a, što je bitno za stabilnost", kazala je Fajon.

Izrazila je i zabrinutost zbog ugrožavanja slobode medija u zemljama zapadnog Balkana. U konačnici je i naglasila da "smo u Evropi više nego ikada potrebni jedni drugima zbog cijelog niza izazova".

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo