Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Odbio sam Hrvatsku i Srbiju, želio sam samo dres domovine

27. 11. 2018 - 07:57
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: avaz

Nemam više trenerskih ambicija, u sportu sam ostao kao menadžer

Priča Senjanina Maglajlije počela je posljednjeg dana aprila 1968. u Goraždu. Grad na Drini krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća talentirani rukometaš zamijenio je Banjom Lukom, pa onda odlazi u Beograd, zatim je uslijedio angažman u slavnoj Barceloni, nastupi u svjetski jakom Zagrebu...

Nakon bogate karijere, u kojoj je, između ostalog, osvojio KUP EHF-a (Borac) i Kup kupova (Barcelona), otisnuo se u trenerske vode. I to nakratko.

Nema kajanja

- Nemam više trenerskih ambicija. U rukometu sam ostao kao menadžer – kaže Maglajlija na početku razgovora za “Dnevni avaz”.

Kao vrhunski evropski pivot imao je otvorene ponude Hrvatske i Srbije da nastupa za njihove selekcije. No, Maglajlija nije imao dilema – želio je samo dres domovine.

- Da, imao samo pozive komšija, ali to, jednostavno, ne bi bilo prirodno. Davno sam odlučio da ću igrati za BiH, za svoju domovinu. Zbog te odluke sam sretan i nikad se nisam pokajao. Igrajući za BiH, imao sam satisfakciju što predstavljam svoju državu – ističe Maglajlija, koji živi u Zagrebu.

Radi u menadžerskoj agenciji “Festivus” za zastupanje igrača, pa je i dalje u rukometu. Pronađe vremena da dođe u domovinu.

- Turistički dolazim samo ljeti u rodno Goražde. U drugim dijelovima godine nastojim da meni dođu roditelji i brat – govori Maglajlija.

Reprezentaciju BiH prati i dalje redovito.

Solidan nivo

- Ako ćemo zanemariti sve ostalo, taj rukometni dio na solidnom mi je nivou. Generalno stojimo dobro, jer znam kako kotiramo u evropskim okvirima. Svi nas respektiraju, ozbiljna smo reprezentacija koju niko ne može razbiti u normalnim okolnostima. Svi bi nas htjeli za sparing partnere, a i rezultati su to pokazali u posljednje vrijeme – naglašava Maglajlija

Otac Esad piše monografiju o sinu 

- Moj otac Esad piše monografiju o mojoj karijeri, u slici i riječi. Sve što on piše, prolazi kroz moje ruke kako bih to malo korigirao, tako da sam imao osvrt na sve. Svaka etapa karijere donijela je nešto novo u tom razvojnom putu. Goražde je bila početna platforma, pa Banja Luka, koja je bila ključna da me usmjeri u profesionalizam. Banja Luka puno mi je značila i za privatni život, jer mi je supruga Maja iz tog grada – riječi su Maglajlije.

Šuman radi sto poslova

- Ne bi nas bilo na mapi, kada je reprezentacija u pitanu, da nije Bilala Šumana.

Čovjek je na svojim leđima i sa svojim privatnim novcima, uz svoje prijatelje koji su pomagali finansijski i na druge načine, osigurao uvjete da reprezentacija igra. To nema nigdje na svijetu. Bilal radi sto poslova i kad treba voditi utakmicu, zablokira mu mozak – kaže Maglajlija.

52 utakmice za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je MaglajlijaZadnje dodane

EHF prijeti suspenzijom Rukometnog saveza BiH

Lejla Hairlahović, bivša generalna sekretarka Rukometnog saveza BiH, preko društvenih mreža obavijestila je javnost da Evropska rukometna federacija (EHF) planira suspendovati bh. kuću rukometa

Preporučujemo

Govornica: Savjeti za političare

O ovosedmičnoj Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, urednica i novinarka Rubina Čengić, zajedno sa našim slušateljima pronalazi savjete za političare Bosne i Hercegovine, godinu dana nakon neformiranja vlasti

Damir Marjanović:“Obrazovanje je bilo prva žrtva Dejtona“

„Kad imate tim i kad u timu imate ljude koji vam pomažu, vi ostvarujete maksimalno; a kad imate tim koji to ne radi, onda je vrijeme da se pomjerite u stranu i prepustite to nekome drugom.“- kaže prof. dr. Damir Marjanović u „Udri Muški“, komentarišući svoju ostavku u Predsjedništvu Naše stranke