Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Sidran: Čini mi se da su moje pjesme pametnije od mene

25. 11. 2018 - 11:45
|
|
by udrimuski.ba/mostarski.ba
|
foto: mostarski.ba

U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana svečana dodjela nagrade “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti koju je ove godine dobio jedan od najvećih živućih književnika BiH, akademik Abdulah Sidran.

U sastavu žirija za dodjelu nagrade bili su predsjednik prof.dr. Fahrudin Rizvanbegović, te članovi prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Sead Šemsović i Filip Mursel Begović.

Nagradu je prije dvije godine utemeljio sedmičnik Stav.

Abdulah Sidran bosanskohercegovački je pjesnik, pisac i scenarist. Rođen je 1944. godine u Sarajevu, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju te Filozofski fakultet. Još kao mladić počeo je baviti se spisateljskim radom, uređujući omladinske listove i časopise te priređujući razne tribine. Radio je na TV Bosne i Hercegovine sve do rata 1992. godine.

Sidran je u obraćanju prisutnima izrazio zahvalnost zbog nagrade za koju je kazao da je to ”nešto mnogo”, dodajući kako ovu nagradu vidi i kao priznanje njegovom društvenom djelovanju putem književnosti.

– Jer nije malo ovo što mi se zbilo u mojoj 75 godini života, to je mnogo. Ja ogromnost ovoga trenutka, ove geste ne vidim samo u onome što je u estetsko-kritičkom zamjeravanju moga doprinosa bosanskoj književnoj duhovnosti nego i onome što se zove životno djelo, životno djelo ne samo u književnosti nego i u onome što je i društveno djelovanje putem književnosti”, rekao je Sidran.

Dodao je kako mu je vrlo važno da je prepoznat njegov pristup u kojem mu je kao piscu važniji etički od estetičkog aspekta.

– Meni je veoma stalo da se vidi i to i prepoznaje u mnogim dionicama mojih književnih djela da mi je kao piscu važniji etički od estetičkog aspekta. I volim da to bude prepoznato, i želim u toj nagradi vidjeti i jedan dio takvog pogleda na moj život i rad. Sve što je kazano ovdje ja moram prihvatiti s rezervom jer ja ne mislim da je moja književnost tako krupno dobra kako ste to čuli ovdje.

Vidim povremeno i prepoznajem, i kad čitam, čini mi se da su moje pjesme pametnije od mene, a ponekad mi se čini da to ja nisam pisao i da se to nekako događalo – kazao je Sidran.

Pokrovitelji dodjele nagrade su bili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

TAGOVI:Zadnje dodane

Rabija bila prva žena iz svog kraja koja je otišla na bauštel

Život Rabije Karić, 70-godišnjakinje iz Orahovice Donje kod Gračanice, nije bio lagan. Kao najstarije dijete u mnogočlanoj porodici, radila je i ženske i muške poslove u kući i van nje te imala obaveze prema mlađoj braći i sestrama, koji su rasuti po svijetu: od Malezije i Njemačke do Hrvatske i Slovenije

24 MØNØLØG

Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u Galeriji Zvono u Sarajevu, od 18. februara 2018. bit će postavljena izložba grafika i video instalacija 24 MØNØLØG

Preporučujemo