Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

MACA U UDRI MUŠKI: Da li smo komični zbog svoje tragičnosti, ili smo tragični zbog svoje komičnosti“

22. 11. 2018 - 14:22
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Batkov gost u „Udri muški“ je bio Dragan Marinković- Maca, glumac i stand up komičar. Na samom početku, dugogišnjem prijatelju i saradniku, Maca je otkrio:

„Neki dan sam bio kod psihologa i dobro smo se isplakali, a onda sam otišao još plakati.“ (smijeh)

Na Batkovu konstataciju da su ga zvali Kant i Hegel i pitali treba li ići iz Bosne i Hercegovine, ili ostati ovdje, Maca odgovara:

„Milion i dvje stotine hiljada naših sugrađana ima mogućnost otići iz naše zemlje. Davne '68 je otišlo tri stotine hiljada. No, ja sam za ostati. Ova vrsta ludila nigdje ne postoji. Postoji hiljadu za i hiljadu protiv, ali mišljenja sam da nam fali samo malo. Kada bismo svi mogli da ostvarimo osnovne egzistencijalne stvari, ništa nam više ne bi trebalo.“

Na pitanje kakva je politička situacija, Maca odgovara: „Džaferović je tri put jači od Angele Merkel. Njegovim dolaskom, njoj i CDU-u je kraj.“

Macina autorska predstava „Sunce tuđeg neba“ je priča o višenacionalnom, multiklulturalnom junaku koji luta pod vedrim nebom i traži svoj spas.  U predstavi  se Marinković naslonio na Šantića i pjesmu „Ostajte ovdje“. Radnja se odvija na aerodromu, gdje su došli da isprate glavnog junaka. U pitanju je tragikomedija, jer živimo takve živote.

U predstavi se pojavljuje sjajna replika „Da li smo komični zbog svoje tragičnosti, ili smo tragični zbog svoje komičnosti.“

„Prava dijasopora je Australija, dolje dok dođeš, istekne ti pasoš. Njemačka i sve ovo okolo gdje možeš sjseti u auto u doći za dan je okruženje i nije dijaspora. Na putu za Australiju sam shvatio da jedino što je uistinu važno jest porodica i da je ona embrion svega. Ako nisi porodičan, ne možeš opstati.“, kaže Maca.

„Vizija čovjeka pred kojim stoji vruća zeljanica je samo da doda još malo milerama, bez razmišljanja i pretjerivanja.“, složila su se dva velika glumca, prijatelja i gurmana.

„Normalno je pomagati raji. Tako smo odgajani. Meša je rekao da nas nesreće samo spajaju. Prije ćemo pomoći pojedincu, nego izaći na barikade i reći STOP.

Žalosnio je što je to posljedica, a i dalje ne utičemo na uzroke, no stalno se bavimo saniranjem posljedica.

Ne treba kukati na izborni rezultat. Političari su demokratski izabrani na izborima i mi ćemo ući u anale poznati po tome što nemamo revolucionara. Nakon protesta u Sarajevu, 2014. godine, vladajuće opcije su dobile još više glasova.

Očigledno je da nam je dobro.“, govori Marinković.

Serija „Ne Diraj mi mamu“ je novi projekat na kojem je Marinković angažovan i to je jako dobra priča, drugačija, alanfordovska. Emituje se na HRT-u i gledatelji su zadovoljni, a u decembru počinje i snimanje novih epizora serije „Lud Zbunjen, normalan“.

Za kraj je Maca otvorio srce i rekao Batku: „Bez obzira što sam imao priliku da radim sa najvećim režiserima i glumcima, najviše sam naučio u radu sa tobom.“

Projekti kao što su „Top lista nadrealista“, „Audicija“, „Sex i selo“, su priče koje  su okupljale više genijalnih ljudi. Sublimacija njihovih energija i ludila je na setu pravila sjajne stvari, sa ličnim pečatom, mnogo improvizacije, srca i duše.

 Zadnje dodane

Preporučujemo