Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

BILAL ŠUMAN U UDRI MUŠKI: „Na pragu smo velikih pobjeda i nadam se da ćemo već u aprilu da slavimo“

22. 11. 2018 - 14:17
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Gost u emisiji Udri muški koju uređuje i vodi Almir Čehajić Batko je bio Bilal Šuman, selektor Rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nakon aktivne igračke karijere, Šuman se okrenuo trenerskoj karijer. Poslije imenovanja novog selektora, Rukometni savez BiH je već krenuo u velike promjene u radu. Predstavljeni su novi projekti u radu sa mlađim kategorijama.

Na Čehajićevu konstataciju da je rukomet fenomen koji zarazi planetu i postane priča broj jedan, a onda ga potisnu fudbal, Džeko i Pjanić, Šuman odgovara:

„Mi imamo tradiciju u rukometu i košarci, pa i fudbalu sada, ali imamo mnogo logističkih problema u bh. sportu i na sve načine od ničega pokušavamo da napravimo nešto. Nadam se da našu reprezentaciju u aprilu očekuje jedna lijepa priča.“

Trenutnu situaciju u bh. rukometu Šuman opisuje ovako: „Na sve načine pokušavamo da momci koji dugo igraju po 10, 15 i 18 godina ostanu baza, a sada im pridružujemo mlade snage koje su potencijal i kvalitet, no sve je to teško sa lošom logistikom. Okrećemo se ljepšim stranama, umoran sam od kukanja i loših stvari u ove dvije godine.  Evropsko prvenstvo je blizu i nadam se da će se mnogo toga promijeniti i krenuti na dalje.“

Na Čehajićevo pitanje kako je moguće da u ovakvim uslovima uvijek tražimo vrhunske rezultate, Šuman odgovara: „U reprezentativnim selekcijama treba stvoriti ambijent da se momci osjećaju dobro, da osjete da su prihvaćeni i podržani. Većina njih igra vani, ali se odazivaju na sve pozive reprezentacije, tu su, žele da rade i treba im pomoći i pružiti podršku. Nadam se da će sve ove stvari pasti u vodu kada donesemo veliki rezultat, a veliki rezultat za nas bi sada bio plasman na Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Kada bismo iz ničega uspjeli da napravio nešto, taj rezultat bi, nadam se bio povod da nas u državi neko pogleda i pomogne nam.“

„Stalo mi je da napravim dobru reprezentaciju i da mladim momcima koji ovdje počinju napravimo kostur. Da bismo to uradili, moramo stvoriti ambijent. Još uvijek je sve u rukometu preživljavanje bez kontinuiteta i teško je raditi.“- nadovezuje se Šuman.

Njegov osamnaestogodišnji sin Benjamin igra u danskom rukomentom klubu Kolding.

„Ukoliko bude imao kvalitet, pozvat ću ga u reprezentaciju. Sada ima 18 godina i vrlo je mlad. Kao selektor nemam predrasuda, niti protažiram ikoga. Igraju najbolji i tako će i da ostane.“- kaže ovaj ponosni otac.

Za kraj, Bilal Šuman poručuje: „Na pragu smo velikih pobjeda i nadam se da ćemo već u aprilu da slavimo.“

 Zadnje dodane

Preporučujemo